Vanopslagh: Her er det værste ved genåbningen

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

”Vi skal videre fra bøvl og bureaukrati og have mere tillid til danskerne”.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Sådan lyder det i en kommentar i Berlingske skrevet af Liberal Alliance-formanden Alex Vanopslagh.

– For nylig var vi igennem endnu en maratonforhandling, der endte i en aftale om yderligere genåbning af Danmark.

– Det er naturligvis glædeligt, at vi sammen med de fleste andre blå partier gang på gang får rykket regeringen i retningen af mere genåbning.

– Selvom det er forår, og genåbningen er godt på vej, er jeg nu alligevel bekymret for, at genåbningen bliver for fodslæbende og alt for bureaukratisk, indleder Alex Vanopslagh sin kommentar i Berlingske.

“Unødvendig bureaukrati”

I indlægget uddyber Vanopslagh sin bekymring for de “bureaukratiske restriktioner” som han mener regeringen og dens støttepartier tvinger nedover hovedet på danskerne.

Hertil nævner Vanopslagh et par eksempler:

– Et godt eksempel var den nu heldigvis forkastede 30-minuttersregel, som vi aldrig aftalte i forhandlingslokalet, men som alligevel blev rullet ud over restaurationsbranchen. Også selvom Statens Serum Institut ikke vurderede, at den gav nogen mening for restauranter og cafeer.

– Det var med andre ord regulering for reguleringens skyld, skriver Vanopslagh og kalder de unødvendige restriktioner for “systempolitik, når det er allerværst”.

Han nævner også kravet om coronapas, som han kalder for “unødvendig kontrol og bureaukrati”.

– Det kan give mening som alternativ til omfattende restriktioner på større forsamlinger samt rejser – ikke som endnu et bebyrdende krav oven i alle de andre krav, som regeringen foretrækker det, skriver han, hvortil han fortsætter:

– Brugen af coronapasset er i dag alt for vidtgående.

– Vi kan eksempelvis se, at nogle fitnesscentre ikke genåbner – og jeg kan være bekymret for, om man indfører en for nidkær og ødelæggende kontrol i foreningslivet.

Mistillid og behov for kontrol

LA-formanden mener, at der er en skævvridning mellem regeringens coronahåndtering og dens kommunikation til danskerne.

– Det er egentlig lidt ironisk, at Mette Frederiksen i al sit storsind gerne tildeler danskernes ansvarlige opførsel ”æren” for, at coronasmitten har været under kontrol i Danmark.

– Men alt, hvad hendes regering gør, er baseret på mistillid til danskerne og et ekstremt behov for kontrol med alle detaljer af samfundslivet.

– Det er formentlig også derfor, man fornemmer, at hun ikke rigtig mener det, når hun siger, at det er danskerne, og ikke hendes regering, der fortjener ros for pandemihåndteringen i Danmark.

Vanopslagh finder det bekymrende, at “regeringen og i særdeleshed statsministeren tager så let på indgriben i danskernes frihed og hverdag”.

Han afrunder sit indlæg med at fortælle, at vi skal videre fra de vidtgående coronarestriktioner, men at han tror, at det bliver en hård kamp at “få sluppet de røde partiers coronagreb om befolkningen”.

[adning id="17957"]

Fik du læst?