Vanopslagh: “Realiteten er, at friheden bliver taget fra dig og mig”

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh er bekymret for den nye “tryghedslov”, som regeringen anført af justitsminister Nick Hækkerup (S) er på vej med.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.net

I et nyt Facebook-opslag kritiserer Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, de øvrige blå partier.

– Kære blå partier: Gider I ikke godt være med konsistente i forsvaret for borgernes frihed?, indleder Alex Vanopslagh sit opslag.

Han kritiserer partierne på baggrund af, at Liberal Alliance som det eneste blå parti stemte imod den nye “tryghedslov” ved førstebehandlingen, på trods af  at både indenlandske eksperter og internationale menneskerettighedsorganisationer kritíserer loven for at være for vidtgående.

Læs mere om kritikken af ”tryghedsloven” her.

LA-lederen hæfter sig særligt ved den beføjelse til at indføre opholdsforbud, som indgår i lovforslaget.

– Regeringen vil med en såkaldt tryghedslov give myndighederne en lang række nye vidtgående magtbeføjelser – herunder forbyde borgere at opholde sig i bestemte områder, skriver Vanopslagh og fortsætter:

– Jeg synes, det er udtryk for hykleri og principløshed, når de øvrige blå partier gerne i den berettigede kritik af regeringens corona-håndtering taler om manglende frihed, proportionalitet og magtfuldkommenhed, men ingen problemer har med at overvåge uskyldige danskere eller med at indføre vidtgående forbud på andre områder, som svækker frihedsrettighederne, skriver han og fortsætter:

– Nu bruger man så tryghed som dække for at tage alle danskere som gidsler i en kamp mod kriminelle.

Alex Vanopslagh fortæller også, at “målet er at ramme ballademagere”, men at “realiteten er, at friheden bliver taget fra dig og mig”, hvilket han ikke mener er en retsstat værdigt.

Han afrunder opslaget med at sige, han er ærgerlig over, LA er det eneste blå parti, der stemte imod loven ved førstebehandlingen i Folketinget tilbage i marts.[/vc_column_text][vc_column_text]Nye Borgerlige: “Faktuelt forkert”

I kommentarfeltet til Vanopslaghs opslag er bl.a. Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund gået til modangreb. Hun mener, at det er ”faktuelt forkert” af LA-lederen at skrive, som han gør.

Det skyldes, at Nye Borgerlige ikke bakker op om hele “tryghedsloven”, men alene de tre punkter, der kun rammer kriminelle personer. Dvs. udvisning af udenlandske vanvidsbilister, forbud for voldsstraffede mod at besøge f.eks. natklubber og beslaglæggelse af værdigenstande hos tyverimistænkte.

Det fjerde punkt i loven, opholdsforbuddet, som Vanopslagh også kritiserer, vil Nye Borgerlige have gjort til et selvstændigt forslag, så de kan stemme imod dette.

– Vi vil gerne have loven opdelt, så de dele, der rammer kriminelle bliver ét lovforslag, som vi kan stemme for, mens det opholdsforbud, der kan ramme almindelige mennesker også, bliver et andet lovforslag, som vi kan stemme imod, siger Pernille Vermund til Indblik og fortsætter:

– Da jeg læste lovforslaget tænkte jeg, at det var et godt middel til at gøre op med den hverdagsterror, som mange oplever. Den vil vi selvfølgelig ikke have, men samtidig er der heller ingen garanti for, at det her opholdsforbud ikke rammer en tilfældig mor, der bare sætter sig.

– Vi kan simpelthen ikke garantere, at loven ikke bliver brugt alt for bredt. Især, hvis man tænker på det sidste års coronalovgivning. Så derfor har vi bedt om at få loven opdelt.

Alex Vanopslagh har siden rettet i sit opslag og skriver nu, at Nye Borgerlige vil stemme imod forslaget sammen med Liberal Alliance.

– Jeg kan forstå at Nye Borgerlige har skiftet holdning og det er fint. Jeg er vant til at høre at Nye Borgerlige “siger hvad de mener og gør hvad de siger”. Og så troede jeg selvfølgelig at NB sagde hvad de mente i folketingssalen, skriver han i en kommentar til opslaget og forsætter med at sende en stikpille af sted mod Nye Borgerlige:

– Her var Vermunds *eneste* forbehold noget med skiltning: “Nye Borgerlige bakker op om lovforslaget, men vi er enige med de partier, der fremfører ønske om, at eventuelle områder, som er omfattet af opholdsforbud, naturligvis skal afmærkes med tydelig skiltning.”

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?