Venstre er klar med den plan, regeringen mangler: Sådan kommer vi puklen på 100.000 udskudte operationer i sundhedsvæsenet til livs

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre. (Foto: Jens Astrup/Venstre)

100.000 danskere har fået udskudt deres operationer på grund af coronahåndteringen og sygeplejerskestrejken. Nu præsenterer Venstre en plan for, hvordan de voldsomme ventelister skal bekæmpes.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

– Det er en temmelig stor opgave, som ikke må negligeres.

Sådan lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da han på et pressemøde denne uge overbragte de triste nyheder om, at 100.000 danskere har fået deres operation udskudt som konsekvens af coronahåndteringen og sygeplejerskestrejken. 

Samtidig lød det, at Heunicke sammen med finansminister Nicolai Wammen (S) havde inviteret Danske Regioner til forhandlinger om, hvordan man kan komme den enorme operationspukkel til livs.

Heunicke understregede dog, at han “ikke forventer, det sker i morgen”, og at han for nuværende ikke har nogen konkret plan for, hvad der skal gøres.

Det er der til gengæld andre, der har. Venstre kommer nemlig sundhedsministeren i møde med en ny plan, der skal bekæmpe de voldsomme ventelister i det danske sundhedsvæsen.

Konkret foreslår Venstre en såkaldt “forårspakke” på en milliard kroner til sygehusene, som skal finansieres af ”coronakrigskassen” til udmøntning i regionerne specifikt med det formål at reducere ventetiderne.

I forbindelse med udspillet fortæller Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, at pengene bl.a. skal gå til løntillæg til de medarbejdere, der tager ekstra vagter på sygehusene og til at udnytte operationskapacitet på privathospitaler og i speciallægeklinikker, så flere kan blive behandlet hurtigere.

Formålet er ifølge Venstre-formanden at udnytte al kapacitet i sundhedsvæsenet.

Venstres forslag om en “forårspakke” kommer i kølvandet på, at Folketingets partier tilbage i december blev enige om en milliard kroner i en ekstraordinær “vinterpakke”. 

Beløbet skulle bidrage til at fastholde sundhedspersonale og styrke aktiviteten på landets sygehuse. Regionerne delte efterfølgende pengene mellem sig og skulle så forhandle med fagforbundene om fordelingen af beløbet. Venstre forestiller sig samme procedure i forbindelse med “forårspakken”, som partiet nu opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger omkring.

– Der er ingen tvivl om, at medarbejderne i sundhedsvæsenet har ydet en fantastisk indsats i de sidste to år med corona. Derfor skal vi også sørge for at belønne dem, når vi nu igen beder dem om at gøre en ekstra indsats for at afvikle ventelisterne.

– Jeg opfordrer på det kraftigste regeringen til at indkalde til forhandlinger hurtigst muligt, så vi kan give det danske sundhedsvæsen et tiltrængt rygstød. Det haster, for ventelisterne nedbringer ikke sig selv, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?