Venstres Ungdom i kraftig appel til moderpartiet: Stem nej til epidemiloven

Kristian Lausten, formand for Venstres Ungdom. (Pressefoto)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Venstre bør stemme nej til den nye epidemilov, når den skal behandles i Folketinget tirsdag, lyder det nu fra Venstres Ungdom.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Tirsdag forventes den nye epidemilov at blive vedtaget af et bredt flertal. På forhånd har Venstre anført af partiformand Jakob Ellemann-Jensen meldt ud, at de er blandt de partier, der vil stemme ja til loven.
Men sådan bør det ikke være, hvis man spørger Venstres Ungdom. 
I et interview med Indblik opfordrer ungdomspartiets formand Kristian Lausten nemlig Venstre til at stemme nej til den nye epidemilov.
– Vi vil gerne have Venstre til at genforhandle de dele af epidemiloven, der virker fuldstændigt ude af proportioner, og som åbner for vidtgående beføjelser til at udøve tvang mod befolkningen, siger formand for Venstres Ungdom, Kristian Lausten. 
– Martin Geertsen (Venstres sundhedsordfører, red.) har tidligere kaldt den nye epidemilov for ”et rædselskabinet af mulige tvangsindgreb overfor befolkningen”. Det er stadig tilfældet, og derfor bør Venstre ikke stemme for loven.
VU: Venstre bør stille sig på borgerens side
Kristian Lausten er særligt kritisk overfor de 12 magtbeføjelser til at udøve tvang mod den danske befolkning, som den nye epidemilov indeholder. 
Han mener, at man bør arbejde hen mod en epidemilov, hvor tvang er allersidste udvej, og hvor der er større demokratisk gennemsigtighed og proportionalitet i indgrebene.
– Vi må ikke købe ind på den præmis, der hedder, at vi er nødt til at bruge tvang for at komme smitten til livs. Der er andre måder at håndtere coronavirus på. Tvang bør være allersidste udvej, og ikke et fuldt legitimeret virkemiddel som i den nye epidemilov, siger Kristian Lausten.
– Venstre bør stille sig på borgerens side og kæmpe imod tvang og for den enkeltes frihedsrettigheder i stedet for at kæmpe for mere magt til staten, mener han og tilføjer:
– Normalt er jeg ikke meget for at bruge glidebaneargumentet, men vi må erkende, at vi er blevet kloge af skade under coronakrisen. Jeg frygter, at den nye epidemilov på sigt kan normalisere tvang.
“Vi så gerne Venstre være tydeligere i opposition til regeringen”
Den nye epidemilov vil ikke kun gælde under coronavirusudbruddet, men også i tilfælde af fremtidige epidemier og pandemier. 
Men selv, hvis Danmark en dag bliver ramt af en værre epidemi, kan den nye epidemilovs tvangsbeføjelser ikke retfærdiggøres, mener Venstres Ungdoms formand Kristian Lausten.
– Det danske samfund bygger på tillid, og vi har været gode til sammen at få nedbragt smitten til et niveau, hvor sundhedsvæsenet kan følge med. Det er sker på baggrund af menneskers frivillige handlinger, og har ikke noget at gøre med tvang og statslig indgriben, siger han.
Dette budskab kunne han godt tænke sig, at Venstre gjorde sig til fortaler for. Generelt burde partiet være meget mere markant i opposition til den socialdemokratiske regerings coronahåndtering, lyder det fra Venstres Ungdom.
– Vi så gerne Venstre være endnu tydeligere i opposition til regeringen, og derfor har vi også løbende diskuteret både regeringens coronahåndtering og epidemiloven med Venstre, siger Kristian Lausten.
Han håber, at han med sit opråb i 11. time kan overbevise Venstre om at stemme nej til den nye epidemilov.
– Jeg ved, at der er mange gode, liberale kræfter i Venstres folketingsgruppe. Jeg håber, at de når at indse, at de er på vej til at begå en kæmpe fejltagelse, siger Kristian Lausten.
– Ellers frygter jeg, at de kommer til at fortryde det, ligesom man fortrød dengang i marts 2020, hvor man stemte ja til den hastelov, der gav regeringen vidtgående magtbeføjelser.
Ungdomsformand: De vidtrækkende beføjelser er først for nyligt gået op for mig
Når opråbet til Venstres folketingsgruppe først kommer dagen inden, at epidemiloven forventes vedtaget, skyldes det, at Kristian Lausten først for nyligt har fået indblik i, hvad den nye epidemilov indeholder.
– Det er først for ganske nyligt gået op for mange mennesker – inklusive mig – hvor vidtrækkende beføjelser, der egentlig ligger i den her nye epidemilov, siger han.
– Jeg havde egentlig indtryk af, at den var en klar forbedring fra førhen. Og der er da også kommet mere gennemsigtighed, så der f.eks. nu skal være folketingsflertal bag indgreb. Det er godt, men det er stadig negativt, at et folketingsflertal får så vidtrækkende beføjelser.
Ungdomsformanden forstår egentligt godt, hvorfor Venstre har indgået i forhandlinger om den nye epidemilov og vil stemme ja, når den forventes vedtaget tirsdag. 
Men loven er bare ikke god nok, som den foreligger nu, mener han.
– Jeg forstår godt, at Venstre vil have den gamle lov erstattet med noget bedre. Derfor er det meget naturligt, at man forhandler og sætter sit eget aftryk.
– Men jeg synes bare ikke, at den pakke, der ligger foran os nu, er særligt god. Derfor bør Venstre stemme nej til epidemiloven eller udskyde den, siger Kristian Lausten.
Når den nye epidemilov skal behandles i Folketinget i morgen, er det kun Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, der på forhånd har meldt ud, at de vil stemme imod loven.
Indblik arbejder i øjeblikket på at få en kommentar fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?