Vestager ydmyget: Taber milliardstor skattesag

Amazon vinder EU-sag om tilbagebetaling af milliardskat
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager “vil nogle gange gøre klogt i at holde sig fra fængende politiske overskrifter og i stedet forberede sine sager bedre, så de holder i retten”, lyder kritikken fra hendes kolleger.

Den amerikanske handelsvirksomhed Amazon har vundet en appel hos EU-Domstolen om betaling af omkring 250 millioner euro i skat i Luxembourg.

EU-Domstolen skriver i en pressemeddelelse onsdag, at den annullerer en afgørelse fra EU-Kommissionen.

Kommissionen har ikke løftet den nødvendige bevisbyrde for påstanden om, at der skulle være “en urimelig reduktion af skattebyrden for et europæisk datterselskab af koncernen Amazon”.

Domstolens vurdering er, at datterselskabet af den amerikanske gigant i Luxembourg ikke modtog statsstøtte i strid med reglerne for EU’s indre marked.

Det var ellers vurderingen i 2017, da Luxembourg blev pålagt at opkræve 250 millioner euro – over 1,8 milliarder kroner – af Amazon. Kravet var knyttet til en periode fra 2006 til 2014.

Luxembourg bestred afgørelsen og ville ikke opkræve skatten. Både storhertugdømmet og Amazon ankede derfor afgørelsen.

I en udtalelse, som nyhedsbureauet Reuters henviser til, skriver Amazon, at virksomheden har fulgt alle love og regler – og ikke modtaget særbehandling.

– Vi er glade for, at domstolen har slået dette fast. Vi kan nu igen sætte fokus på at levere til vores kunder i Europa, udtaler Amazon.

Skattesagen mod Amazon er blandt en række større sager, som den danske EU-kommissær Margrethe Vestager har indledt.

Sidste år afviste EU-Domstolen EU-Kommissionens krav om, at Irland skal opkræve 13 milliarder euro i skat fra Apple. Det er det hidtil største nederlag for EU-Kommissionen i den type af konkurrencesager.

Fra EU-Parlamentets største gruppe (EPP) kritiserer Vestager og kalder dommen en “ydmygelse” og et “stort slag” imod den danske kommissær.

EPP-talsmand for økonomi Markus Ferber konstaterer, at det ikke er “den første højprofilerede konkurrencesag, som omstødes af EU-Domstolen”.

– Kommissæren for konkurrence vil nogle gange gøre klogt i at holde sig fra fængende politiske overskrifter og i stedet forberede sine sager bedre, så de holder i retten, siger Markus Ferber i en skriftlig udtalelse.

I en anden afgørelse onsdag, som Vestager også har været involveret i, fastholder EU-Domstolen den afgørelse, som den danske kommissær fremlagde i 2018.

Det drejer sig om en sag mod energikæden Engie. Domstolen mener som EU-Kommissionen, at Luxembourg gav det franske selskab en skatteaftale, der betød, at selskabet slap for billigt i skat.

Luxembourg skal opkræve 120 millioner euro i skat fra Engie.

/ritzau/Reuters

[adning id="17957"]

Fik du læst?