[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Vi arbejder mindre end vore forældre og bedsteforældre
Det er en myte, at vi arbejder så meget. Tværtimod viser det sig, at jo rigere folk bliver, desto mere fritid ønsker de.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Professor i økonomi på Aarhus Universitet Christian Bjørnskov viser i en artikel på bloggen Punditokraterne, at det er en myte, at danskerne arbejder mere end vore forældre og bedsteforældre. Vi arbejder mindre, og vi arbejder også mindre, end de gør i vore nabolande.
Professoren har fundet belæg for sin påstand i tallene The Penn World Tables mark 9.1, hvor man kan finde den gennemsnitlige arbejdstid i Danmark og vore økonomiske nabolande mellem 1970 og 2017.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7214″ img_size=”752×452″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De fuldt optrukne linjer viser arbejdstiden (antallet af timer på y-aksen til venstre), og de stiplede linjer viser andelen af befolkningen, der faktisk var i arbejde (tallene på y-aksen til højre).
Kurven indikerer, at Poul Nyrup Rasmussens regeringers reformer i 1990’erne faktisk virkede, skriver Christian Bjørnskov, og at man kan se både arbejdstiden og beskæftigelsen vokse. Den vigtigste besked af det her er, at det mønster, der kan ligne stigende arbejdstid, i virkeligheden er en udvikling mod større beskæftigelse, men hvor den gennemsnitlige arbejdstid stadig falder.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7215″ img_size=”752×452″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Denne grafik viser arbejdstid og produktivitet, altså hvor meget værdi arbejdsstyrken skaber pr. arbejdstime. De fuldt optrukne linjer viser arbejdstiden, som flader støt, mens de stiplede linjer viser, at produktiiviteten stiger. Produktiviteten i Danmark udvikler sig dog ringere, end den gør i vore nabolande.
Professor Christian Bjørnskov konkluderer:
”Den vigtige indsigt i dag er derfor, at standard økonomisk teori er korrekt: Jo rigere folk bliver, jo mere substituerer de imod mere fritid. Det sker også i Danmark og Nordeuropa, og når folk tror, at det modsatte sker, er det enten, fordi de lader sig narre af den højere beskæftigelse, eller at de simpelthen lider af ’recall bias’ (at vi ikke husker tidligere tiders begivenheder eller erfaringer) Vi arbejder mindre end vores forældres generation og meget mindre end vores bedsteforældres. At vi som danskere ikke er lige så effektive eller dygtige som vores naboer, er at helt andet spørgsmål.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1841″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2218″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2884″][/vc_column][/vc_row]