[vc_row][vc_column][vc_column_text]Historien fortæller os, at når pandemier ender, vil der komme en vild og vovet periode, hvor folk søger ud for at være sammen med andre, fortæller Yale-professor og socialepidemiolog Nicholas Christakis i en artikel i den britiske avis The Guardian.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Selvom statsminister Mette Frederiksen har udtalt i TV-Avisen at “verden er forandret” og “verden bliver ikke den samme som før corona”, så er det ikke en forudsigelse som finder opbakning i historien.
Nicholas Christakis mener vi kommer til at opleve det samme, som menneskeheden har gjort i årtusinder. Senest i 1920’erne, der kaldes “de brølende tyvere”.
Den spanske syge var en influenzapandemi, der brød ud før afslutningen af 1. verdenskrig og dræbte millioner af mennesker. Danmark slap relativt billigt med mellem 15.000 og 18.000 ofre
Efter en pandemi har folk et stort opsparet behov for at feste, mødes med mennesker og i det hele taget nyde livet og bryde grænser.
– Hvad der sker lige nu, kan for mange mennesker synes at være fremmed og unaturligt, men store epidemier er ikke nye for vores art – de er bare nye for os, beroliger Christakis, der netop har udgivet bogen “Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live”.
Christakis observationer af sygdomme gennem årtusinder er, at pandemier slutter – og de slutter altid. Også før vi havde vacciner. Og der tegner sig et mønster. Han betragter i øvrigt den hurtige udvikling af vacciner som en af menneskehedens store bedrifter.
– Mange mener, at det er vores landes regeringer, der er skyld i at økonomien går ned, men det er forkert, det er virussen, der sætter økonomien i stå, og det gjorde de også i forhistoriske tider, når epidemier indtraf. Selv før dengang lande havde regeringer der beordrede f.eks. skoler og restauranter lukket.
Christakis forudsiger at den vilde tid kommer, når tilpas mange er immune. Formentlig i løbet af 2021 vil samfundene være ved at komme sig. I 2024 mener han at stadioner igen vil være tætpakkede, der vil være trængsel i natklubber og kunsten vil blomstre.
Folk vil gøre det modsatte af det, de gjorde under pandemien med at holde afstand. Folk vil søge ud for at være sammen, og det kan også inkludere seksuelt frisind, at være ødsel med pengene og folks religion vil træde i baggrunden.
Vores verden har ændret sig, og en dødelig sygdom cirkulerer, men vi er ikke de første mennesker, der har måttet indse den trussel. Der vil blive krævet meget af os, men vi vil også vokse med opgaven, mener Christakis.
Christakis bemærker også, at regeringer så at sige har været taget på sengen med og generelt har udvist dårligt lederskab, manglende koordinering og har leveret misinformation.
– Som samfund har vi været meget umodne, siger Nicholas Christakis.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]