Vi må have kontrol over vores egen elforsyning – Konservative træder i karakter…

12. december klokken 22:00: Ifølge Energinet er 3% af Danmarks elforsyning grøn energi. Resten kommer fra SORT energi, som enten produceres her i landet eller importeres. Elprisen er skyhøj. Fra offentlig hold advares om, at priserne kan være høje i en lang periode og at der fremadrettet kan komme strømudfald (Som i U-lande). Politisk opvågning kræves.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

 

Nej – det blæser ikke altid et eller andet sted – lige nu er der vindstille i Europa.

Satsning på energi drevet af vind og sol er arbitrær, uigennemtænt og bygger på politisk populisme. Kun visse politikere og fantaster tror på forsyningssikkerhed ad den vej. Vi må have en stabil back up i form af naturgas i elkraftværker og satsning på kernekraft. Biomasse er en joke og klima-manipulation. Det er jo hele skove der laves til træpiller og brændes af i elværker. Power-to-X kan let vise sig at være et fatamogana.

Danmarks energipolitik og forsyningssikkerhed i lyset af elektricitetens fremtid

Danmarks energipolitik står over for fundamentale udfordringer, der udfordrer forsyningssikkerheden og kræver en radikal nytænkning for at imødekomme fremtidens behov. Kombinationen af stigende elpriser, forsinkede projekter inden for grøn energi og diskussioner om kernekraftens rolle i energimikset har skabt en kompleks og polariseret debat.

Høje elpriser og deres konsekvenser
De danske husholdninger og virksomheder mærker konsekvenserne af stigende elpriser, som bl.a. skyldes vindstille, mørke og afhængigheden af fossile brændsler og forsinkede investeringer i vedvarende energi. Artikler fra både Berlingske og Fri Fagbevegelse belyser, hvordan politiske beslutninger om afvisning af nye el-kabler til Danmark fra Norge samt udfordringer med havvindprojekter skaber usikkerhed omkring fremtidens energiforsyning.

Den nuværende politiske og økonomiske situation forstærkes af en energiinfrastruktur, der står over for forældelse. For eksempel står to kraftkabler, der forbinder Danmark med andre europæiske energimarkeder, til udløb i 2026 uden planer om fornyelse. Dette skaber bekymringer om både energiforsyningens stabilitet og prisniveauet.

En ny æra for kernekraft?
I et opsigtsvækkende udspil har Det Konservative Folkeparti med Mona Juul i spidsen foreslået, at Danmark revurderer sit 40 år gamle forbud mod kernekraft. Juul fremhæver behovet for en stabil energikilde, der kan supplere vind- og solenergi, især på tidspunkter, hvor vejret ikke samarbejder. Selvom kernekraft er en kontroversiel teknologi, peger Juul på, at moderne løsninger kan tilbyde mere sikkerhed og mindre affald end tidligere generationer af atomkraftværker.

De Konservative foreslår en teknologineutral tilgang til energipolitikken, hvor kernekraft kan spille en rolle side om side med vedvarende energi. Kritikken fra bl.a. Klimarådet, som tidligere har vurderet kernekraft som økonomisk ikke attraktiv, imødegås med argumenter om nødvendigheden af en mere robust energiforsyning i lyset af klimakrisen og elektrificeringen af industri og transport.

Forsinkede projekter og politisk ansvar
Udskydelser af centrale grønne energiprojekter som energiøerne i Nordsøen og Bornholm samt manglende interesse for havvindprojekter afslører strukturelle udfordringer i Danmarks energipolitik. Mona Juul kritiserer disse forsinkelser som symptomer på en manglende vilje til at handle hurtigt og effektivt. Med elforbruget forventet at stige betydeligt frem mod 2030, understreges behovet for en accelereret indsats.

En vej frem
Danmarks energipolitik balancerer mellem at fastholde sit engagement i grøn energi og samtidig sikre en stabil og økonomisk overkommelig energiforsyning. Diskussionen om kernekraftens rolle og udvidelsen af vedvarende energikilder som havvind og solceller vil definere Danmarks energistrategi for de kommende årtier.

Spørgsmålet, som politikere og borgere må stille sig selv, er, hvordan Danmark kan sikre en fremtidig energiforsyning, der er både grøn, stabil og til at betale. Det er en udfordring, der kræver modige beslutninger og en helhedsorienteret tilgang til energiplanlægning.

 

[adning id="17957"]

Fik du læst?