Vi skal have en simpel udlændingepolitik: Ét centralt spørgsmål bør afgøre, om du må opholde sig i Danmark

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det skal altid være muligt at opholde sig i Danmark, så længe man forsørger sig selv, skriver Bertel Kjær fra Venstres Ungdom i dette debatindlæg. 

Af Bertel Kjær, medlem af Venstres Ungdoms udlændinge- og integrationsudvalg

Den nationalistiske fløj i Danmark har længe advokeret for flere krav til henholdsvis statsborgerskab og opholdstilladelse. 

Man hører ofte argumentet, at det er for dyrt at have en mere liberal politik vedrørende flygtninge og indvandrere. Det behøver det dog ikke at være. 

Der er ét centralt spørgsmål, der skal forme vores udlændinge- og integrationspolitik og det er: kan man forsørge sig selv? 

Kan man det, skal man være mere end velkommen til at bosætte sig i Danmark. 

Sådan forholder det sig dog ikke lige nu. Selvom man kan forsørge sig selv, er der stadig en masse krav. Det omfatter blandt andet en medborgskabsprøve og en danskprøve, man skal bestå, før man kan få permanent opholdstilladelse. 

Udover det er der i Danmark lange karensperioder for ansøgning om permanent opholdstilladelse, hvis man har mindre forseelser på sin straffeattest. 

Hvis man har fået en betinget fængselsstraf uden krav om samfundstjeneste, udløser det en karensperiode på 6 år, fra dommen er afsagt. 

Det er helt absurd, at vi har den type karensperioder. Det gavner os ikke, men forhindrer os i at få kvalificeret arbejdskraft hertil. 

Lad os tage et eksempel. 

I 2011 afsagde højesteret en dom om 30 dages ubetinget fængsel. Manden der blev dømt, havde i fuldskab givet et knytnæveslag i ansigtet. Jeg vil ikke modsige straffen på 30 dage, fordi den er rimelig nok, men den karensperiode, man får, er for høj. 

Manden her skulle heldigvis ikke ansøge om opholdstilladelse. Havde han skulle det, ville han skulle vente i 12 år mere. Det mener jeg ikke er rimeligt. 

En fejl begået i fuldskab, skal ikke kunne koste dig 12 års ventetid.

Problemet er altså, at lovene er blevet for stramme og vidtgående. Pædofile, mordere og mennesker der er dømt for grov vold eller lignende, skal selvfølgelig ikke have statsborgerskab eller opholdstilladelse i Danmark. 

Vi er dog i vores jagt på at holde dem ude kommet til at ramme helt almindelige borgere, og det mener jeg er er forkert.

Jeg mener derfor, at vi skal fjerne og minimere både krav og karensperioder til statsborgerskab og opholdstilladelser. 

Vi skal i stedet forme en simpel udlændinge- og integrationspolitik, hvor hovedspørgsmålet er: kan man forsørge sig selv? 

Først efter det kan vi begynde at fravælge folk, som ikke skal have hverken statsborgerskab eller opholdstilladelse i Danmark. 

Vi skal passe på, at den kam vi skærer folk over, ikke bliver så bred, at almindelige mennesker ikke har en chance for at komme igennem. 

Dette indlæg til Indblik.net er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?