[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Vindmøllers vinger er et miljøproblem
Det er ekstremt svært at komme at komme af med vinger fra vindmøller, der ender med at blive gravet ned i jorden. Siden årtusindskiftet er over 10.000 vinger skrottet.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
I Gerringe på Lolland har man de seneste år gravet et affaldsproblem ned i jorden, hvor det kan ligge til evig tid, beretter TV 2 Øst. Der drejer sig om 250 tons vindmølle-vinger af glasfiber, som ikke kan genbruges. Faktisk er der siden årtusindskiftet nedtaget ca. 10.000 brugte vindmøllevinger. Hvis man regner med, at der fortsat tages brugte møller ned i samme takt som tidligere, vil der komme 300 nye vinger til om året. Det er gennemsnittet for de seneste seks år.
Et miljøprojekt fra 2018 estimerer, at man hvert år graver 15.000 tons glasfiber-affald ned i jorden, hvoraf det meste kommer fra vindmøller. Her kan det blive liggende i al fremtid. De såkaldte grønne vindmøller udgør med andre ord et miljøproblem, som der ikke er nogen nært forestående løsning på.
I Miljøstyrelsen erkender man problemet. I et svar til Indblik.net skriver styrelsen:
”Eksempelvis kan vindmøllevingerne enten blive neddelt og forbrændt i kraftvarmeanlæg eller medforbrændt i cementovn. Markedet for medforbrænding i cementovn er dog begrænset i Danmark og forbrænding på forbrændingsanlæg kan være problematisk grundet den høje andel af glasfiber i vingerne, som ikke er brændbart og derfor ender i slaggen.”
Funktionsleder i Cirkulær Økonomi og Affald i Miljøstyrelsen Berit Hallam oplyser til Indblik.net, at styrelsen er opmærksom på behovet for at udvikle metoder til nyttiggørelse af vingerne på forskellige måder, og der er bl.a. gennem det miljøtekniske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) givet støtte til fem projekter, som har fokus på at genanvende udtjente vindmøllevinger. En af de store udfordringer i genanvendelsen af vingerne er vingernes størrelse, som gør dem logistisk vanskelige at håndtere.
Et af projekterne drejer sig om at genanvende glasfiberen ved fabrikation af støjskærme – som specielt virksomheden Miljøskærm i Vindeby på Lolland har udviklet. Et andet projekt forsker i, hvordan genanvendelsen af vindmøllevinger kan forbedres, bl.a. ved at finde nye veje til fremstilling af genanvendelige kompositmaterialer til fabrikation af vindmøllevinger. Projektet hedder Dream Wind, og er et samarbejde mellem Vestas, Aarhus Universitet, og Teknologisk Institut med støtte fra Innovationsfonden.
Miljøstyrelsen har ikke noget svar på, hvornår genanvendelsesteknologierne vil få større udbredelse.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1409″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4347″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5882″][/vc_column][/vc_row]