Voldsom video: Her slår politibetjent mand, der ligger stille

Foto: Screenshot

Under en anholdelse i Randers gik en politibetjent voldsomt til værks og gav tre knytnæveslag i maven på en mand, der allerede lå ned. Se den chokerende video, som Indblik er kommet i besiddelse af, her.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

Sådan fremgår det af en ny video, som er offentliggjort på Indbliks YouTube-kanal.

Indblik er kommet i besiddelse af denne video vha. en anonym kilde, som har optaget videoen den 28. Juni 2021 i Randers.

I videoen kan ses en mand, der ifølge Indbliks kilde “ikke havde lyst til at blive visiteret” af politiet.

Manden modsiger sig politiets anholdelse, og han tvinges derfor ned på jorden af de tre politimænd.

Da manden ligger stille på jorden, vælger den ene politimand at slå den anholdte tre gange i maven med knyttet hånd.

Indblik har kontaktet juristen Rasmus Munch Søndergaard, som fortæller, at ”politiet har myndighed til at bruge magt og voldshandlinger, der er nødvendige for at effektuere en lovlig anholdelse.”

– Det fremgår desuden tilsyneladende af videoen, at personen modsætter sig en anholdelse, tilføjer han.

Rasmus Søndergaard oplyser, at Straffelovens §13 regulerer den slags anholdelser, som ses i videoen.

– Straffelovens §13, stk. 3 gælder særligt for politiets håndhævelse af en sådan anholdelse. Det er lovligt at tvinge en person ned på jorden, siger han og fortsætter:

– Men det er konkret meget voldsomt og tvivlsomt om det er lovligt og nødvendigt, da politibetjenten slynger manden ind i rutsjebanen, da det indebærer en alvorlig fare for at den pågrebne kan lide en permanent personskade, fx ved at brække nakken ved sammenstød med et fastgjort element.

Rasmus Søndergaard fortæller desuden, at ”politiets brug af vold i form af slag, spark mm.” ikke er specifikt reguleret. Dog kan man sammenligne disse med politistaven, som også giver smertepåvirkning og risiko for permanent personskade.

– Det er min vurdering, at betjenten ved at tildele 3 slag i træk handler på en måde, som ikke kan karakteriseres som besindig, eller som skåner den pågældende fra større overlast, end hvad der er nødvendigt i situationen, siger han og fortsætter:

– Særligt det forhold, at personen ligger ned med 3 betjente liggende over sig i en situation, hvor der ikke ses at være andre umiddelbare udfordringer for betjentene, burde medføre at betjenten havde valgt et mildere magtmiddel for at få lagt den pågældende i håndjern.

Efter at Indblik har orienteret Østjyllands Politi om videoen oplyser de, at man har bedt Den Uafhængige Politiklagemyndighed om at se på videoen og vurdere, om der er anledning til yderligere undersøgelser af anholdelsen.

Mens dette arbejde pågår, kan Østjyllands Politi ikke gå yderligere ind i sagen, lyder det.

[adning id="17957"]

Fik du læst?