Willerslev: Magten tilbage til forskerne

Københavns Universitet lider under et hjernedødt system, konstaterer dna-forsker Eske Willerslev, der også er bestyrelsesmedlem på universitetet.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Willerslev: Magten tilbage til forskerne

Københavns Universitet lider under et hjernedødt system, konstaterer dna-forsker Eske Willerslev, der også er bestyrelsesmedlem på universitetet.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Bureaukraterne er blevet alt for magtfulde på Københavns Universitet. Det er et blandt flere problemer, som den danske stjerneforsker Eske Willerslev udtrykker i et aktuelt, længere interview med Magisterbladet.
“Rektor ansætter dekaner, og dekaner ansætter institutledere, og alle kigger op mod den næste leder, men ingen kigger ned til de videnskabelige medarbejdere. Hverken de, der ansætter, eller de eksterne medlemmer af universitetsbestyrelsen forstår helt den opgave, som en forskergruppe står med,” siger Willerslev.
VIP’erne – altså det videnskabelige personale – bestemmer slet ikke nok på universitetet, konstaterer Eske Willerslev, der for nylig blev genvalgt som VIP’eres medarbejderrepræsentant i bestyrelsen.
I interviewet, som kan læses her, sammenligner Willerslev KU med det prestigefulde universitet Cambridge, hvor han også har sin gang. Her oplever han en langt større forståelse for, at det er forskerne, der ved, hvad den gode forskning går ud på.
“Herovre spørger man aldrig: Hvad kan forskningen bruges til? Man spørger: Hvad har vi lært af det? Det er et helt andet udgangspunkt,” siger Eske Willerslev og påpeger, at han og kollegerne i Cambridge heller ikke bliver bedømt på, hvor mange eksterne penge de henter hjem til universitetet.
”Viden er vigtig for videns skyld, og det er de snævre forskningsområder, som rigdommene på Cambridge går til at finansiere,” siger Eske Willerslev.
Magisterbladet har spurgt Københavns Universitets rektor og bestyrelsesformand, om de ville kommentere Willerslevs udtalelser i interviewet. Det ønskede de imidlertid ikke.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4557″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3722″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”732″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?