YouTube skærper censuren i kampen mod “misinformation”

Foto: Szabo Viktor/Unsplash

YouTube skruer nu op for censuren.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Under hele coronapandemien har begrebet “misinformation” været meget omdiskuteret.

For hvad er misinformation egentlig, og er det i orden, at store teknologivirksomheder helt selv kan definere, hvad misinformation er og således begrænse sine brugeres ytringsfrihed?

Nu indfører videotjenesten YouTubes flere begrænsninger på ytringsfriheden.

Dermed har platformen nu, ligesom de sociale medier Facebook og Twitter, nogle meget stramme retningslinjer, når det kommer til spørgsmålet om misinformation.

Endnu flere begrænsninger end tidligere

I februar fremlagde Facebook, at de ville fjerne opslag, der enten spredte såkaldt ”vaccinemisinformation” eller inkluderede indhold, der talte imod at få foretaget en vaccination mod COVID-19.

Og i marts fulgte Twitter med, da de begyndte at straffe Twitter-brugere for at lægge indhold op med – hvad Twitter definerede som – skadelig misinformation.

Nu er YouTube således også hoppet med på denne bølge af skærpet censur.

Helt præcist var det i onsdags i sidste uge, at YouTube annoncerede, at de ville censurere og begrænse misinformation yderligere.

YouTube skriver i et blogindlæg omhandlende de nye ændringer:

– Det er især vacciner, der har været en kilde til heftig debat over de seneste år, på trods af de konsistente udmeldinger fra sundhedsmyndigheder om deres effektivitet, og fortsatte:

– I dag ekspanderer vi vores medicinske misinformationspolitikker på YouTube med nye retningslinjer.

130.000 videoer bliver fjernet

De nye retningslinjer, som YouTube præsenterede, betyder, at der vil ske store ændringer på platformen.

Blandt andet betyder det, at over 130.000 videoer vil blive fjernet fra YouTube for at overskride deres nye COVID-19 vaccinepolitikker.

Endvidere har YouTube i forlængelse heraf også permanent fjernet en masse kontoer, der ifølge platformen har forbrudt sig mod disse nye retningslinjer.

[adning id="17957"]

Fik du læst?