11 danske menneskerettigheds- og IT-organisationer kommer nu med et markant opråb til landets folketingsmedlemmer.
Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk
I et åbent brev opfordrer 11 forskellige danske menneskerettigheds- og IT-organisationer politikerne i Folketinget til at stoppe den ulovlige logning af alle landets borgere.
Som de skriver, skal folketingsmedlemmerne nemlig den 23. november tage stilling til et nyt lovforslag, der skal afgøre, hvorvidt der fortsat skal indsamles oplysninger om, hvem danskerne taler i telefon med, hvor de befinder sig, når de taler i telefon samt hvor længe de taler.
De 11 organisationer mener nemlig, at der er uacceptabelt, at mistænkeliggøre og overvåge alle danske borgere. Et synspunkt, som EU-domstolen deler.
EU-domstolen har nemlig i hele tre domme påvist, at generel og udifferentieret logning af alle borgernes telefoner er i strid med menneskerettighederne og privatlivets fred – og dermed ulovlig.
Og selvom flere af vores nabolande derfor er stoppet med den ulovlige logning, fortsætter Danmark ufortrødent med praksissen under ledelse af justitsminister Nick Hækkerup (S).
Samtidig lægger Hækkerup op til at fortsætte den ulovlige logning med det lovforslag, der skal førstebehandles i Folketinget den 23. november.
Læs mere om dette lovforslag her.
De 11 organisationer mener fortsat, at politiet skal have samme muligheder for at efterforske grov kriminalitet m.v., hvilket de allerede kan gøre ved at få en dommerkendelse til f.eks. at overvåge specifikke borgeres telefoner.
Alligevel lyder det fra organisationerne, at det vil være uacceptabelt, hvis logningen bare fortsætter som hidtil.
– Men at vi alle skal mistænkeliggøres og overvåges, mener vi er uacceptabelt, skriver de og fortsætter:
– Det er en grundlæggende del af at leve i et frit land, at vi kan bevæge os frit rundt og ringe til, hvem vi har lyst til, uden at staten skal vide besked.
De 11 organisationer afslutter brevet med at bede folketingets politikere om, at sætte sig grundigt ind i lovforslag og høringssvar, før de tager stilling til, om vi fortsat skal leve med, at grundlæggende frihedsrettigheder indskrænkes.
Det åbne brev til landets 179 folketingsmedlemmer er blevet indrykket som annonce i flere større aviser.
Brevet er underskrevet af ledere fra Ingeniørforeningen IDA, Amnesty International, DataEthics.eu, Danske IT Advokater, Dansk IT, Dansk Magisterforening, Justitia, Borgerretsfonden, Retspolitisk Forening, Prosa, Danske Advokater samt forsker i digital forvaltning Hanne Marie Motzfeldt.
Historien om den ulovlige logning
Siden 2006 har de danske teleselskaber grundet den såkaldte logningsbekendtgørelse været pålagt at logge – altså indsamle og gemme – teledata om samtlige borgere i Danmark.
Det betyder, at alle SMS’er og telefonopkald foretaget af danske borgere bliver registreret af teleselskaberne. Det bliver således registreret, hvem der kommunikerer med hvem, samt hvilket tidspunkt opkaldet eller SMS’en har fundet sted. Ydermere logges adgang til internettet for enhver internetaktivitet.
Disse data kan så udleveres til politiet i forbindelse med efterforskninger.
Denne praksis med logning har længe været udskældt, og flere domme siden 2014 ved EU-retten har dømt praksissen ulovlig og i strid med menneskerettighederne.
Ifølge EU-retten er logningen en krænkelse af borgernes ret til privatliv og deres ytrings- og informationsfrihed.
Efter EU-dommene er lande som Sverige, Norge og Tyskland stoppet med at logge deres borgeres teledata.
Selvom det således i mange år har stået klart, at logningen af danskernes teledata er ulovlig, har flere justitsministre fortsat praksissen i Danmark.
Tilbage i 2017 erkendte daværende justitsminister Søren Pape Poulsen, at reglerne om logning skulle laves om, men at den ulovlige praksis skulle fortsætte, indtil reglerne blev ændret. Reglerne er dog ikke blevet ændret, selvom der siden er gået fire år.