Ældre bliver ved på arbejdsmarkedet

Her i 2019 er de første borgere berørt af den højere pensionsalder. De har i høj grad været i stand til at arbejde videre, viser friske tal.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ældre bliver ved på arbejdsmarkedet

Her i 2019 er de første borgere berørt af den højere pensionsalder. De har i høj grad været i stand til at arbejde videre, viser friske tal.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Danmarks Statistik har lavet en analyse, der viser de første indikationer på den højere folkepensionsalder, der nu er trådt i kraft. Analysen fokuserer på de lønmodtagere, der fyldte 65 år i starten af 2019, og som dermed først skal på pension som 65½-årige.
Resultatet er, at 94 procent af dem fortsat er i lønmodtagerbeskæftigelse, tre måneder efter deres 65-års fødselsdag, en stigning på 17-21 procentpoint i forhold til foregående årgange.
Blandt de personer, som fyldte 65 år i 1. kvartal 2019 og havde lønmodtagerjob de sidste tre måneder før de fyldte 65 år, var 94 pct. i lønmodtagerbeskæftigelse tre måneder efter de fyldte 65 år. Det er en stigning på 17-21 procentpoint i forhold til de foregående årgange, som ikke var berørt af den højere folkepensionsalder.
Den politiske beslutning stammer tilbage fra VK-regeringens velfærdsaftale i 2006. Udviklingen er siden blevet fremskyndet siden den oprindelige aftale, sådan at folkepensionsalderen løbende stiger, indtil den rammer 67 år i 2022.
”På tværs af uddannelsesgrupper gælder det, at de 65-årige, som har fået hævet deres folkepensionsalder, i større omfang arbejder videre sammenlignet med årgangene inden. Stigningen ses dog især for ufaglærte, erhvervsuddannede samt personer med en kort eller mellemgang videregående uddannelse, mens stigningen for akademikere har været mindre,” noterer Danmarks Statistik.
Den mindre fremgang for akademikere kan skyldes, at denne gruppe også tidligere omfattede mange borgere, der arbejdede efter pensionsalderen.
Også for de 60-64-årige er der aktuelle tal, der viser en generation med flere ressourcer, end mange ellers regner med. Antallet af lønmodtagere over 60 år er steget med 89.000 personer over et årti. Et nyt notat fra Dansk Erhverv viser, at 35 procent i denne aldersgruppe finder et job inden for et år efter første ledighedsdag. De arbejder typisk med handel, industri, undervisning eller inden for social- og sundhedsområdet.
Se hele analysen fra DSTAnalyse her.
Se hele notatet fra Dansk Erhverv her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2218″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1567″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2154″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?