Afgifter gjorde ikke Grønland sundere

Grønlandske politikere hævede afgifter på usunde varer, begrundet i at befolkningen skulle være sundere. Det er bare ikke sket.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Afgifter gjorde ikke Grønland sundere

Grønlandske politikere hævede afgifter på usunde varer, begrundet i at befolkningen skulle være sundere. Det er bare ikke sket.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Forbrugerne i Grønland har ikke købt mindre alkohol og slik siden sidste års afgiftsstigninger. Det skriver det offentlige medie KNR, som har talt med detailhandlen i form af Pilersuisoq, Brugseni og Pisiffik, der tilsammen tegner det meste af salget i Grønland.
Det vækker opsigt, fordi de grønlandske lovgivere i Inatsisartut sidste år begrundede en afgiftsstigning med hensynet til befolkningens sundhed – som altså ikke forventes at være forbedret af den grund.
”Hvis hensigten med afgifterne var at regulere en adfærd hos forbrugerne, ser det ikke ud til, at den har virket efter hensigten. Vi har solgt stort set det samme antal varer, som vi plejer,” siger Pilersuisoq-direktøren Brian Chemnitz.
Grønland har nogle af verdens højeste priser på varer, især når det kommer til nydelsesmidler. En almindelig øl på flaske koster 19,25 kroner i et supermarked anno 2020, sat op fra 18,50 kroner sidste år.
Brugsenis direktør supplerer, at alkoholsalget faktisk er steget en anelse. Nogle af direktørerne bemærker dog, at situationen med corona kan være en faktor, der spiller ind på forbrugsmønsteret.
En pakke cigaretter koster 86,50 kroner, sat op fra 82 kroner. Alligevel har Grønland stadig flere rygere end de fleste andre lande. Rygning er svagt faldende i Grønland set over en årrække, men det kan også skyldes andre samfundsudviklinger, foreslår Per Steen Larsen fra Pisiffik.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1552″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5045″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6457″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?