Havde de to ministre bare nået at læse deres papirer igennem, kunne den ulovlige aflivning af minkene måske være undgået.
Af Philip Friis, philip@indblik.dk
To ministre nåede aldrig at læse de meget vigtige papirer, der ifølge eksperter indeholdt informationer om det manglende lovgrundlag til at slå alle de danske mink ihjel.
Det kom frem i torsdags i sidste uge, da flere embedsmænd blev afhørt som vidner i Minkkommissionen, skriver Jyllands-Posten.
De to ministre er henholdsvis sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Det var til mødet den 3. november blev besluttet, at alle danske mink skulle aflives. Men havde de to ministre nået at læse de vigtige papirer, kunne det hele måske have været undgået.
Afhøringerne i Minkkommissionen viser, hvor forhastet hele forløbet omkring minkaflivningen var. Torsdag kom det nemlig frem, at de afgørende dokumenter først blev lavet færdige seks minutter inden mødet i regeringens koordinationsudvalg den 3. november.
Sundhedsministeren og erhvervsministeren fik således ikke gennemgået dokumenterne, der ifølge Jyllands-Posten beskrev flere forskellige modeller til håndtering af den stigende smitte blandt mink.
I dokumenterner blev der også rejst flere spørgsmål om lovgrundlaget. Hverken Heunicke eller Kollerup nåede dog at læse disse juridiske advarsler, inden den ulovlige beslutning om at aflive alle danske mink blev truffet.
Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud.
I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.
Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.
Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.
Ifølge kommissionens vidneliste skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.
Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.