Aktindsigt afslører: Så mange milliarder har vaccinerne mod covid-19 kostet Danmark

Foto: Shutterstock

Danmark har købt vacciner mod covid-19 ind for et større milliardbeløb. Det viser en aktindsigt, som Indblik har fået.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Vaccinerne er ofte blevet kaldt det centrale “supervåben” i arbejdet med at holde smitten med coronavirus nede. 

Siden de første vacciner mod covid-19 blev færdigudviklet og taget i brug, har coronahåndteringen i såvel Danmark som resten af verden fokuseret på at få udrullet vaccinerne og få så mange borgere som muligt vaccineret.

I skrivende stund er 4.247.117 danskere blevet fuldt vaccineret mod covid-19, mens 4.419.173 har påbegyndt vaccinationen.

Det svarer til hhv. 72,5 procent og 75,4 af befolkningen.

Efter tre måneders ventetid: Aktindsigt afslører udgifterne til indkøb af vacciner

Hidtil har det dog ikke været afdækket i medierne, hvad denne historiske vaccineudrulning har kostet de danske skatteydere.

Den 10. juni i år søgte Indblik aktindsigt i, hvor meget det har kostet at indkøbe de millioner af vacciner, der indgår i det danske vaccinationsprogram.

Siden har vi ventet, mens Statens Serum Institut (SSI), der står for disse indkøb, har udskudt aktindsigten igen og igen.

Nu er der dog endelig kommet svar.

De samlede udgifter til indkøb af vacciner mod covid-19 løber op i over 3 milliarder kroner, helt præcist 3.184.700.000 kroner, for perioden 2020 til 2022. Det viser aktindsigten, som Indblik har modtaget fra SSI.

For dette milliardbeløb har instituttet indkøbt ca. 47,4 millioner vacciner, lyder det.

Det giver en stykpris på lidt over 67 kroner pr. vaccine.

Statsministeren Mette Frederiksen og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm giver den 31. august i år en elev på Brøndby Gymnasium sin første vaccination. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Aktindsigten indeholder ikke yderligere oplysninger om hvordan indkøbene af vacciner fordeler sig mellem f.eks. de to vacciner – fra hhv. medicinalfirmaet Pfizer og Moderna – der i øjeblikket indgår i det danske vaccinationsprogram mod covid-19.

Aktindsigten fra SSI afslører alene udgiften til indkøb af vacciner og dermed giver den heller ikke noget indblik i, hvad det har kostet at udføre selve vaccinationerne.

Indblik kunne dog før sommerferien berette på baggrund af en anden aktindsigt, at man alene i Region Hovedstaden har brugt over 200 millioner kroner på at vaccinere borgerne.

Læs mere om det her.

Dette er tal er antageligvis steget betragteligt siden, og omfatter udgifterne vedrørende selve vaccinationen – dvs. etablering af vaccinecentre, aflønning af medarbejdere m.v.

[adning id="17957"]

Fik du læst?