Så dyr er vaccinationsindsatsen: Én region har brugt over 200 millioner kroner på at vaccinere sine borgere

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Den massive vaccinationsindsats mod covid-19 koster skatteyderne dyrt. Alene i én region har man brugt over 200 millioner kroner på at vaccinere sine borgere. Det viser en aktindsigt, som Indblik har fået.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

I politikernes og myndighedernes kamp mod coronavirus er vaccinationsprogrammet det helt centrale våben til at komme epidemien til livs.

I øjeblikket har omkring 3,4 millioner danskere fået første stik med en vaccine mod covid-19, mens lidt over 2 millioner er færdigvaccinerede. 

Dette tal stiger hastigt, og det seneste døgn alene er 44.000 doser med coronavacciner blevet skudt ind i armene på danskere rundt omkring i hele landet.

Ingen har styr på de samlede udgifter

En så massiv vaccinationsindsats, hvor stort set hele befolkningen som udgangspunkt ønskes vaccineret, koster selvsagt en masse penge.

Og de penge kommer fra statskassen, som du og alle andre skatteydere betaler til.

Desværre findes der ikke noget samlet overblik over udgifterne til vaccinationsprogrammet, og de enkelte udgiftsposter skal derfor indhentes via aktindsigt hos de forskellige regioner.

Det er nemlig regionerne, der står for at give vaccinerne til danskerne i de mange vaccinecentre, som er blevet etableret rundt omkring i hele landet.

Indblik er netop nu i gang med at indsamle aktindsigter fra alle landets regioner, ligesom vi i flere uger har ventet på svar fra Statens Serum Institut på, hvad indkøbet af vaccinerne har kostet skatteyderne.

Alene i én region har man brugt 212.832.237 skattekroner på vaccinationer

Foreløbigt er kommet én aktindsigt, som giver et indblik i de massive udgifter, som skatteyderne pålægges for at finansiere det historiske vaccinationsprogram mod covid-19.

I Region Hovedstaden har man i alt brugt 212.832.237 kroner skattekroner på vaccinationsindsatsen mod covid-19.

Se en samlet opgørelse over udgifterne til vaccinationsindsatsen i Region Hovedstaden herunder og find en gennemgang af udgifterne længere nede i artiklen.

Tabel: Region Hovedstaden

Af aktindsigten fremgår det, at der i 2020 kun blev brugt 5.511.612 kroner på “øvrig drift” i forbindelse med vaccinationsindsatsen. 

Det dækker ifølge Region Hovedstadens pressetjeneste over etableringsudgifter, husleje, vagter, håndværkere, rengøring, affaldshåndtering og lignende.

I 2021 er vaccinationsprogrammet for alvor kommet i gang, og her er der derfor samlet blevet brugt 207.320.625 kroner.

Heraf er 89.435.111 kroner blevet brugt på lønudgifter til de mange ansatte i vaccinecentrene. 

Indblik kunne sidste uge afdække, hvor mange der er ansat i såvel vaccine- som testcentre rundt omkring i Danmark. 

Læs mere om det her.

Dertil kommer 117.885.514 kroner brugt på “øvrigt drift”, fremgår det af aktindsigten.

Tallene er opgjort pr. 24. juni i år, oplyser regionen. Antageligvis er udgifterne altså steget yderligere siden opgørelsen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?