Alternativet brænder for borgerlig mærkesag

Hvor de andre venstrefløjspartier ønsker mere personale i de pressede kommunale institutioner, tænker Alternativet ud af boksen. Flere små børn skal passes hjemme hos mor og far.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Alternativet brænder for borgerlig mærkesag

Hvor de andre venstrefløjspartier ønsker mere personale i de pressede kommunale institutioner, tænker Alternativet ud af boksen. Flere små børn skal passes hjemme hos mor og far.

Af Signe Dahl, signe@indblik.net

Da Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune i 2018 forsøgte at løse kapacitetsproblemerne i daginstitutionerne, var Maja Krog fra Alternativet den eneste fra rød blok, der ønskede at genindføre tilskuddet til hjemmepasning. Det blev nedstemt.

”Tilskud til hjemmepasning er det bedste kommunale bud på at give forældre muligheden for at være mere sammen deres børn, mens de er små. Det kæmper vi for i Alternativet, fordi der til stadighed bliver mere og mere evidens for, at dét er det bedste for barnet at blive passet af forældrene i en del længere tid, end hvad vores nuværende barsel er i Danmark. Samtidig er kvaliteten af vores daginstitutioner dalet, så for spædbørn giver det slet ingen mening at komme i institution. Det er selvfølgelig noget andet, hvis vi snakker familier, der har problemer, men det er jo heldigvis hos de færreste,” siger Maja Krog til Indblik.net.

Ny viden, ny politik
Maja Krog er siden flyttet til Aarhus Kommune, hvor hun hjælper byrådsmedlemmet og partifællen Liv Gro Jensen med at udarbejde familiepolitikken. I såvel Aarhus som København har partiets politik baseret sig på en vifte af mange forskellige forskere, bl.a. danske Susan Hart og Thomas Gitz-Johansen, som er kendte for deres kritik af daginstitutionerne.

”Vi er et nyt parti, der ser på børnepasningen med nye øjne. Hvad er det konkret, vi skal skrue på, for at gøre det bedre at være barn i Danmark. Vi vil gerne have mere forældreorlov og færre arbejdstimer, men det kommunale greb er tilskud til hjemmepasning,” siger Maja Krog og påpeger, at der i dagens Danmark er meget få familier, der har økonomisk råderum til at kunne vælge den løsning uden tilskud.

Hjemmepasser-pionerer
Blandt Alternativets støtter er hjemmepassere, som Maja Krog betegner som pionerer inden for forældreskab, fordi de er villige til at gå meget ned i indtægt for at kunne gå hjemme.

”Vi har ikke skelet til, om det var klassisk blå eller klassisk rød politik, men blot på, hvad der var evidens for,” siger Maja Krog.

For selv hvis vi havde uendelig mange penge til institutionerne og kunne sætte en pædagog ind pr. barn, ville det stadig ikke være lige så godt som hjemmepasning, når børnene er helt små, viser forskerne.

Mira Issa Bloch repræsenterer Alternativet i Skanderborg. Hun er helt enig med Maja Krog.

”Jeg har selv gået meget hjemme med mine børn, da de var små. Da tænkte jeg, hvis jeg blev politiker, så ville jeg kæmpe for, at man kunne passe sit barn hjemme,” siger hun til Indblik.net.

Kommune presset på pasning
”Ved sidste årsbudgetforhandlinger satte jeg det på som noget, jeg gerne ville have i Skanderborg Kommune, og det var der ikke flertal for. Jeg tror godt, jeg kunne have fået de blå med, men der var på ingen måde opbakning fra hverken SF, Enhedslisten eller Socialdemokratiet. I år kom det op igen, og der vedtog vi det. De gik med, fordi vi er enormt presset på pasning. Vi er en kommune, der slet ikke kan følge med tilflytningen, så de så det som en mulighed for, at vi kunne bygge lidt mindre nyt, hvis der var nogen, der kunne gå hjemme. Nu er vi spændt på, hvor meget det bliver brugt,” siger hun og forklarer, at det er den allermest skrabede model, kommunen tilbyder.

”Du kan få det mindst mulige i tilskud, den sats, der er fuldstændig omkostningsfri, og det synes jeg jo er for lidt. Man skal give noget mere,” tilføjer Mira Issa Bloch.

Frihed til at vælge
Internt i partiet kan man også godt diskutere, hvor stort tilskuddet skal være, og hvor længe man skal have mulighed for støtte til at gå hjemme med sit barn. Men der er ingen uenighed om, at der skal være plads til andre former for pasning, da det er vigtigt at værne om familiernes frihed til at vælge det, der passer bedst til dem.

”Vi kan jo godt lide frihed til at kunne vælge det liv, man gerne vil. Det er en virkelig vigtig ting i Alternativet. De, der gerne vil ud og gøre karriere med det samme, OK, de, der gerne vil gå hjemme, fint. Vi kan godt lide, der er mange forskellige muligheder,” forklarer Mira Issa Bloch.

Ikke kun de rige
Partiet mener helt overordnet, at det danske arbejdsmarked er blevet et hamsterhjul og slår til lyd for en kortere arbejdsuge og en såkaldt timebank, så man kan arbejde mindre, når ens børn er små. Når Alternativet møder modstand fra de andre røde partier, skyldes det bl.a. fordomme om, hvem der ønsker at passe deres børn selv, mener Mira Issa Bloch.

”De tror, det kun er de riges børn, men det er familier fra alle samfundslag og familier, der gerne vil gå på kompromis med deres indtjening for at kunne passe deres egne børn. Faldgruben er familier fra sociale grupper, hvor børnene mistrives derhjemme, men det må man løse på anden vis. Det skal ikke gå ud over andre forældres muligheder for at passe deres børn selv,” siger hun.

Mira Issa Bloch har tidligere vikarieret for Torsten Gejl i Folketinget. Folketingsgruppen er helt på linje med lokalpolitikerne, bekræfter han.

”Vi går ind for folks frie valg,” understreger Torsten Gejl til Indblik.net.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4215″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3119″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2369″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?