Moderaterne har netop opnået tilstrækkeligt med vælgerklæringer til at stille op til næste folketingsvalg. Nu kommer den svære tid for Løkke, hvor han for alvor bliver sat på prøve, vurderer analytiker.
Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk
Tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens nye parti Moderaterne nåede onsdag de 20.182 vælgererklæringer, som er påkrævet for, at partiet kan blive opstillingsberettiget til Folketinget.
Indblik har tidligere afdækket, hvordan Moderaternes indsamling led under alvorlige tekniske problemer i det statslige system, som bruges til vælgererlæringer.
Men nu hvor partiet er opstillingsberettiget, har det særdeles gode chancer for at blive valgt ind i Folketinget, vurderer TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.
– Et navn og en profil som Lars Løkke Rasmussen vil formentlig i sig selv og alene trække de 2 procent af stemmerne, det kræver for at komme i Folketinget, siger han til TV 2.
Han mener derfor, at det bliver interessant at observere, hvordan den parlamentariske situation vil ændre sig, i takt med at Moderaterne med god sandsynlighed bliver valgt ind.
– Lars Løkke vil formentlig pege på en borgerlig statsministerkandidat, men der jo stor splid i blå blok om, hvordan det skal foregå. Så det bliver interessant at se, hvordan det kommer til at spænde af, når Moderaterne træder ind i det miks, siger han.
Fordel eller ulempe for blå blok?
Hvorvidt Moderaternes indtræden i Folketinget vil være fordelagtigt for blå blok, er politolog og politisk kommentator, Noa Redington, i tvivl om.
For på den ene side vil Løkke med stor sandsynlighed kunne hente stemmer fra midterpartier som Socialdemokratiet og Radikale Venstre over til blå blok.
Men på den anden side vil det kunne skabe yderligere splid i blå blok, hvor hele syv partier har chance for at komme ind ved næste valg. Det vil hurtigt komme til at se ustabilt ud med så mange partier i en blå blok, der allerede er i kaos, vurderer han.
Ifølge ham vil Socialdemokratiet kunne drage fordel af det øgede kaos, der kan komme i blå blok, eftersom kaosset vil kunne resultere i, at befolkningen betragter Socialdemokratiet som den stabiliserende kraft i dansk politik.
Løkke bliver nu for alvor sat på en prøve
I den kommende tid vil Løkke for alvor blive sat på prøve, mener Jesper Vestergren.
For hvor Løkke hidtil har kunnet arbejde bag kulisserne og langsomt bygge sit parti op, kommer tiden nu, hvor en lang række ukendte spørgsmål skal besvares.
Hvilke kandidater vil han stille med? Hvad er partiets politiske dagsorden? Hvem peger han på som statsminister?
Moderaterne er ikke endnu officielt godkendt til at kunne stille op til det kommende valg. Partiet mangler at søge om opstillingsberettigelse hos Indenrigsministeriet, men det ser ud til at blive en formsag, da det forventes, at partiet kan opnå godkendelse indenfor få uger.