Bjørn Lomborg om nulemission: Kæmpe omkostninger, lille virkning

Den danske klimadebattør krydsede klinger med amerikansk forfatter og fortaler for hurtig afskaffelse af fossile brændstoffer. Vi har brug for teknologiske løsninger, sagde Lomborg.
Screenshot: ReasonTV via YouTube

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bjørn Lomborg om nulemission: Kæmpe omkostninger, lille virkning

Den danske klimadebattør krydsede klinger med amerikansk forfatter og fortaler for hurtig afskaffelse af fossile brændstoffer. Vi har brug for teknologiske løsninger, sagde Lomborg.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Den amerikanske journalist og forfatter Jeff Nesbit har skrevet en ny bog med titlen ’This is The Way The World Ends’ som handler om, at verden stort set går under, hvis ikke menneskeheden handler nu, holder op med at bruge fossile brændsler og helt har udfaset dem om 20 år. Den har de stik modsatte konklusioner, som findes i den danske politolog og klimadebattør Bjørn Lomborgs seneste bog, ’False Alarm – How Climate Change Panic Costs us Trillions, Hurts the Poor and Fails to Fix the Planet’.
Derfor havde organisationen ”The Soho Forum” sat de to debattører stævne til en videodebat, som blev udsendt på ReasonTV.
Jeff Nesbit mener allerede at kunne konstatere, at klimaet ændrer sig, og verdens undergang er på vej, hvis ikke vi straks stopper udledningen af CO2. Han indrømmede ganske vist, at der ikke er videnskabeligt bevis for, at der er flere storme end normalt, men alligevel bør vi reagere, mener han.
Bjørn Lomborgs synspunkt er, at svaret på klimaændringerne er teknologisk udvikling. Når vi udvikler løsninger, som gør ikke-fossil energi billigere end kul og olie, så er det selvfølgelig dem, vi vælger, siger Lomborg. Klimapanikernes løsninger er simpelthen alt for dyre, og derfor findes der næsten ingen regeringer, som ønsker at beregne, hvad deres mål om CO2-neutralitet i 2050 vil koste.
Undtagelsen er New Zealand. Et uafhængigt økonomisk råd beregnede, at New Zealands BNP (bruttonationalprodukt = værdien af al produktion og arbejde) ville falde med 16%. Landets indbyggere ville altså blive 16% fattigere, end de er i dag.
”Det betyder selvfølgeligt ikke, at vi ikke skal gøre noget. Men FN’s klimapanel har beregnet, at alt andet lige vil klimaændringerne formindske vore indkomster i 2070 med mellem 0,2 og 2%, i forhold til hvad de ville have været uden klimaændringer. Men ser vi på den ”normale” indkomststigning, så vil befolkningerne i verden være 363% rigere i 2070 end i dag. Med klimaændringerne bliver vi kun 356% rigere.  Det kan godt være et problem – men det er ikke verdens undergang,” siger Bjørn Lomborg i videoen, som kan ses nedenfor.
”Vi har brug for intelligente, teknologiske løsninger i stedet for løsninger, som skaber større problemer end dem, man ville løse. Der er masser af gode løsninger: En realistisk CO2-skat, tilpasning til de ændrede klimaforhold, og nye grønne opfindelser.”[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=77TRjoqmspE&t=1700s&ab_channel=ReasonTV”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5085″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5623″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5810″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?