Black Lives Matter overdriver størrelsen på sin demonstration

Der var 50.000 mennesker foran Christiansborg til Black Lives Matter-demo, påstår talsperson. Der var under en tredjedel af det, viser faktatjek.
Foto: John Lucia (Wikimedia Commons)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Black Lives Matter overdriver størrelsen på sin demonstration

Der var 50.000 mennesker foran Christiansborg til Black Lives Matter-demo, påstår talsperson. Der var under en tredjedel af det, viser faktatjek.  
Det var ikke korrekt, da Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter Danmark fortalte i Radio 4, at ”der er 50.000 mennesker, da vi når til Christiansborg, minimum”. Den påstand om en af de nylige demonstrationer er gået efter hos Mandag Morgens faktatjek, Tjekdet.
Politiet har oplyst 15.000 mennesker som estimat.
Dermed ligger de mere realistiske tal langt fra Black Lives Matter Danmarks egne. De ligger også under andre skøn fra debattører som tidligere kulturborgmester for Alternativet Niko Grünfeld (30.000) og debattør Jens Phillip Yazdani (40.000), som Tjekdet har indsamlet.
“Politiet har det med at komme 5-10 minutter før start og lige spørge arrangørerne, om de skal hjælpe med noget. Så tæller de dér, hvor mange mennesker der er, og så er det et eller andet latterligt tal. Men så kommer folk væltende til, og derfor kan demonstranter ikke genkende politiets tal,” siger Bwalya Sørensen til TjekDet.
Tjekdet har imidlertid også inddraget nogle eksperter, der har brugt teknologi til at analysere billeder af demonstrationen taget fra droner. De anslår højst 16.000.
Bwalya Sørensen siger, at hun er nået frem til 50.000 deltagere ved at konstatere, at der var flere mennesker end ved klimamarchen sidste år, hvor arrangørerne påstod 40.000 deltagere.
Ifølge Thomas B. Moeslund, professor ved Sektion for Medieteknologi ved Aalborg Universitet, er det ikke unormalt, at arrangører overdriver antallet af deltagere. Der er f.eks. også sket ved karnevallet i Aalborg.
“De, der står bag sådan nogle arrangementer, har naturligvis en interesse i, at tallet bliver pustet op. Det er klart. Hvad politiet skulle have af interesser i at nedtone tallet, det ved jeg simpelthen ikke,” siger Thomas B. Moeslund.
Se hele gennemgangen hos Tjekdet her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2955 “][/vc_column][vc_column width=”1/3”][qk_post id=”7939 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8004”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?