Bred politisk front presser på: Nu skal regeringens vidtgående coronamagt afskaffes

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Selv et af regeringens egne støttepartier har fået nok.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Regeringens støtteparti Enhedslisten danner nu uventet front sammen med flere borgerlige partier. 

Sammen ønsker de at lægge pres på regeringen, fjerne covid-19’s særstatus som en såkaldt “samfundskritisk sygdom”, deaktivere epidemiloven og dermed fratage statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke og co. deres vidtgående coronabeføjelser.

Det skriver Jyllands-Posten.

– Jeg synes klart, at vi nu skal have politiske overvejelser om at deaktivere epidemiloven. Med det nuværende billede, og forudsat at der for eksempel ikke kommer en ny variant, har jeg svært ved at se andet, end at vi kan deaktivere epidemiloven i løbet af efteråret og senest omkring nytår, lyder det fra Enhedslistens coronaordfører Peder Hvelplund til Jyllands-Posten.

Hvelplund slutter sig også til Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh, der mener, at coronavirus bør behandles på lige fod med f.eks. almindelig influenza.

Læs mere om det i dette interview med Vanopslagh.

Endvidere lyder det fra Enhedslisten, at massetestningen af danskerne også skal udfases i løbet af efteråret og i stedet erstattes af spildevandsovervågning.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti bakker Enhedslisten op, mens Nye Borgerlige og Liberal Alliance gerne så restriktioner og massetest afskaffet allerede i dag.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?