Butiksejere må ikke dele billeder af butikstyve

Dansk Folkepartis beslutningsforslag ville give butikker mulighed for at offentliggøre billeder af gerningsmænd, når der sker tyverier. Men det går justitsministeren ikke ind for.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Butiksejere må ikke dele billeder af butikstyve

Dansk Folkepartis beslutningsforslag ville give butikker mulighed for at offentliggøre billeder af gerningsmænd, når der sker tyverier. Men det går justitsministeren ikke ind for.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Når man som butiksejer er offer for et tyveri, må man så prøve at finde gerningsmanden ved at dele billeder fra videoovervågning, f.eks. på sociale medier? Nej, siger reglerne for øjeblikket.
Sådan bliver det også fremover, efter justitsminister Nick Hækkerup (S) og Folketingets flertal nedskød Dansk Folkepartis idé til en lovændring.
”Det er politiet og ikke borgerne, der skal efterforske kriminalitet. I retsplejeloven har vi regler om, hvornår politiet må offentliggøre f.eks. overvågningsbilleder af formodede gerningsmænd. Det handler ikke om at beskytte kriminelle. Det handler dels om at sikre, at uskyldige mennesker ikke hænges ud i offentligheden,” sagde ministeren fra talerstolen torsdag.
”Vi foreslår jo udtrykkeligt, at det er i det tilfælde, hvor butiksindehaveren har uomtvistelige beviser på, at der her er en, der åbner sin taske, tager en vare fra hylden, putter den ned i tasken, og går ud uden at betale. Det er selvfølgelig den type sager, man vil fremlægge. Man vil jo ikke fremlægge et billede af en 12-årig dreng, der stjæler en Snickers eller andre ting, hvor man ikke kan dokumentere det, og hvor eksempelvis kameraerne kan tage fejl,” præciserede DF-ordfører Hans Kristian Skibby.
Mere forståelse fik Dansk Folkeparti fra Nye Borgerlige.
”Vi mener dog, at en sådan udvidelse af mulighederne for at fange forbrydere på egen hånd bør kobles tæt sammen med en skærpelse af straffen for at hænge uskyldige mennesker ud; for vi skal ikke skabe en situation i Danmark, hvor vi får en folkedomstol,” sagde retsordfører, partileder Pernille Vermund.
Også Liberal Alliance erklærede sig klar til at stemme for forslaget med nogle justeringer. Men det ændrer ikke på, at ministeren har Folketingets flertal bag sig i spørgsmålet.
Det gjaldt i øvrigt flere andre forslag, der var til debat torsdag. Regeringen ville heller ikke gå videre med et forslag om, at det skal være muligt at konfiskere lovlige varer, hvis en kioskejer dømmes for videresalg af hælervarer. Men ministeren lovede et udspil senere i 2020, der ville indføre en skærpet straf for butikstyveri.
Se referatet her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3430″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3462″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2670″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?