Cheføkonom advarer imod Enhedslistens udspil: “Det er et decideret farligt økonomisk eksperiment, de vil udsætte danskerne for”

Mads Lundby Hansen. (Pressefoto/CEPOS)

Enhedslistens udspil er den perfekte og ekstreme opskrift på at dræbe iværksætteri og investeringer”, lyder det fra tænketanken CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Enhedslisten har i dag præsenteret et nyt, voldsomt “ulighedsudspil”, som lægger op til en markant øget beskatning af landets rigeste. 

I alt skal de rigeste danskere betale 17,1 milliarder kroner mere i skat, hvis Enhedslisten får lov at bestemme, og partiets forslag om såvel millionærskat, formueskat og forhøjet aktie- og kapitalskat bliver til virkelighed.

Få overblik over Enhedslistens nye udspil her.

Udspil vil føre til BNP-tab på 18 milliarder – mindst

Mens Mai Villadsen, Enhedslistens politiske leder, selv kalder udspillet for “hurtig handling”, der skal imødegå en “uretfærdig” udvikling, hvor uligheden stiger, lyder der anderledes kritiske toner fra Mads Lundby Hansen, cheføkonom i tænketanken CEPOS.

Han stiller sig undrende overfor, at Enhedslisten vil flå de rigeste danskere yderligere.

– Enhedslisten vil have at de bredeste skuldre skal bære de største byrder. Men i forvejen betaler top 1 procent ca. 10 procent af alle skatter og top 10 procent betaler over 30 procent af alle skatter, siger han til Indblik

Lundby Hansen har regnet på, hvor dyrt Enhedslistens udspil vil koste Danmark og danskerne, hvis det bliver til virkelighed.

Beregningerne, der benytter de samme regnemodeller som i Finansministeriet, afslører, at Enhedslistens forslag vil koste hele 18 milliarder kroner i tabt BNP og 15.700 personer i tabt arbejdsudbud.

Læs mere om omkostningerne ved Enhedslistens udspil her.

Tabel: CEPOS

“Den perfekte og ekstreme opskrift på at dræbe iværksætteri og investeringer”

Mads Lundby kalder udspillet “den perfekte og ekstreme opskrift på at dræbe iværksætteri og investeringer” og forudser massiv kapital- og personflugt, hvis det bliver gennemført.

– Enhedslistens udspil er den perfekte og ekstreme opskrift på at dræbe iværksætteri og investeringer. Og den vil sende iværksættere og kapital til at flygte ud af landet. Jeg forventer at Lars Seier og Lars Tvede får flere danske naboer i det schweiziske alpeland. Og det har danskerne altså ingen gavn af, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.

Ifølge cheføkonomen er der tale om et udspil, hvis farlighed ikke skal undervurderes. Mads Lundby Hansen frygter, at udspillet kan føre til endnu værre konsekvenser for Danmark, end hvad hans beregninger umiddelbart afdækker.

– Enhedslistens udspil indebærer, at Danmark bliver mærkbart fattigere, og det er et decideret farligt økonomisk eksperiment, de vil udsætte danskerne for. 

– Ud fra Finansministeriets regneregler reduceres beskæftigelsen med næsten 16.000 personer og velstanden med 18 milliarder kroner. Det er markant, men jeg forventer, at drænet på velstanden bliver betydeligt større. Finansministeriets regnemodeller kan ikke tage hensyn til så ekstreme skatteprocenter. De kan f.eks. ikke indfange den formue- og hjerneflugt, der helt sikkert vil ske ud af landet, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.

Enhedslistens udspil kommer forud for de kommende politiske forhandlinger om fremtidens reformer i Danmark. 

Forhandlinger, som den socialdemokratiske regering selv har skudt i gang ved at lancere sit eget reformudspil.

Læs mere om regeringens udspil her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?