Beregninger afslører: Så dyrt vil det koste Danmark, hvis Enhedslistens ønsker går i opfyldelse

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Omkostningerne kan dog blive endnu større, end hvad beregningerne afdækker. “Finansministeriets regnemodeller kan ikke tage hensyn til så ekstreme skatteprocenter”, lyder det.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Enhedslisten vil med et nyt “ulighedsudspil” beskatte de rigeste danskere markant hårdere, end i dag. I alt skal de rigeste betale 17,1 milliarder kroner mere i bl.a. en ny millionærskat og forhøjet aktieskat, lyder det fra Enhedslisten.

Partiet vil bruge pengene på bl.a. statslige klimatiltag og offentlige velfærdsydelser.

Få overblik over Enhedslistens “ulighedsudspil” her.

Udspillet møder hård kritik fra Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i tænketanken CEPOS. 

Han kalder i et interview med Indblik udspillet for “den perfekte og ekstreme opskrift på at dræbe iværksætteri og investeringer” og “et decideret farligt økonomisk eksperiment”.

Mads Lundby Hansen har benyttet Finansministeriets regnemodeller til at afdække, hvad Enhedslistens forslag vil have af konsekvenser, hvis de bliver til virkelighed.

Beregningerne viser, at udspillet på bundlinjen vil koste hele 18 milliarder kroner i tabt BNP og 15.700 personer i tabt arbejdsudbud.

Tabel: CEPOS

Samtidig fremgår det, at Danmark ville få OECD’s højeste aktieskat, hvis Enhedslisten får magt, som de har agt.

– Enhedslisten vil øge aktieskatten til 70 procent, hvilket er en ekstrem forhøjelse i forhold til i dag. Det vil være den suverænt højeste aktieskat i OECD og mere end dobbelt så høj som i Sverige. Det vil sende nye vækstvirksomheder til Sverige og det øvrige udland, advarer Mads Lundby Hansen.

– Det vil skade innovationen, produktiviteten og beskæftigelsen. Den nye millionærskat på op til 15 procent vil indebære, at vi sammen med Grækenland vil få den højeste marginalskat på op til 70 procent på lønindkomst. 

Tabel: CEPOS

Mads Lundby Hansen frygter for, at Enhedslistens ønske om massivt øgede skatter vil føre til både kapital- og hjerneflugt fra Danmark. 

Det vil stille os dårligere og skade velstanden markant, siger han.

– Det vil i den grad ramme de mest produktive danskere, og jeg forventer at mange højtlønnede vil overveje at forlade Danmark. De bedste topchefer herhjemme har denne mulighed og det vil betyde, at vi får dårligere ledere i danske virksomheder. 

Det vil skade velstanden markant. Desuden vil partiet genindføre den formueskat som Nyrup afskaffede i 1996. Det vil også indebære færre investeringer og formueflugt, lyder vurderingen fra Mads Lundby Hansen.

Tabel: CEPOS

Han understreger, at konsekvenserne af udspillet kan ende med at blive endnu større, end hvad beregningerne umiddelbart afdækker.

– Ud fra Finansministeriets regneregler reduceres beskæftigelsen med næsten 16.000 personer og velstanden med 18 milliarder kroner. Det er markant, men jeg forventer, at drænet på velstanden bliver betydeligt større.

– Finansministeriets regnemodeller kan ikke tage hensyn til så ekstreme skatteprocenter. De kan f.eks. ikke indfange den formue- og hjerneflugt, der helt sikkert vil ske ud af landet, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.

Enhedslistens udspil kommer forud for de kommende politiske forhandlinger om fremtidens reformer i Danmark. 

Forhandlinger, som den socialdemokratiske regering selv har skudt i gang ved at lancere sit eget reformudspil.

Læs mere om regeringens udspil her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?