Cheføkonom: Denne gruppe får 28.000 kroner mere i hænderne med Kristendemokraternes 2030-plan

Foto: Emil Agerskov/Ritzau Scanpix

“De store vindere i Kristendemokraternes 2030-plan er danskere i arbejde og kontanthjælpsmodtagere”, lyder det fra cheføkonom.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Kristendemokraterne anført af formand Isabella Arendt og ny politisk ordfører Jens Rohde præsenterede for nyligt en stor 2030-plan.

Planen, der bl.a. lægger op til topskattelettelser, decentralisering og øget beskæftigelse, har fået rosende ord med på vejen fra tænketanken Cepos’ cheføkonom Mads Lundby Hansen.

I et interview med Indblik har han dog også kritiseret de dele af planen, der lægger op til øget offentligt forbrug, en afskaffelse af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen og at kommuner og regioner frit skal kunne udskrive skat.

Med 2030-planen melder Kristendemokraterne sig “for alvor” på banen i den økonomiske dagsorden, lyder den samlede vurdering fra Mads Lundby Hansen dog trods kritikpunkterne.

Her er vinderne og taberne i Kristendemokraternes 2030-plan

Og hvem står så til at blive “vinderne” ved den 2030-plan, som Kristendemokraterne har præsenteret? Det har Cepos regnet på.

– De store vindere i Kristendemokraternes 2030-plan er danskere i arbejde og kontanthjælpsmodtagere, siger Mads Lundby Hansen til Indblik og fortsætter: 

– Den største vinder i Kristendemokraternes plan er en enlig arbejder i lejebolig. Han får en  skattelettelse på 14.000 kroner og et løft af husholdningsbudgettet på 5,6 procent. 

– Det skyldes, at beskæftigelsesfradraget bliver mere end fordoblet i partiets plan. En arbejderfamilie i lejebolig får et løft i det årlige rådighedsbeløb på knap 28.000 kroner eller det, der svarer til løft i levestandarden på godt 5 procent. 

En funktionærfamilie opnår det samme løft i kroner og øre, påpeger han.

– Det er ganske markant at opnå en skattelettelse på ca. 2000 kroner. om måneden. Det kommer man til at kunne mærke i dagligdagen. En arbejderfamilie i ejerbolig får en lidt lavere fremgang på 19.000 kroner, fordi det lavere rentefradrag trækker ned. 

– Fremgangen i rådighedsbeløbet skyldes,  at beskæftigelsesfradraget mere end fordobles. I modsat retning trækker lavere rentefradrag og den nye medieskat. Men bundlinjen er et betydeligt løft i familiebudgettet, siger Mads Lundby Hansen.

En direktørfamilie opnår en skattelettelse på 55.000 kroner i Kristendemokraternes 2030-plan. Det svarer til et løft på godt 5 procent i familiebudgettet, siger Mads Lundby Hansen.

Løftet skyldes, at topskattegrænsen øges fra ca. 545.000 kroner til 800.000 kroner. Topskattelettelsen er også et af de elementer i 2030-planen, som er med til at øge beskæftigelsen markant.

– En anden vinder i Kristendemokraternes 2030-plan er kontanthjælpsmodtagere. En kontanthjælpsfamilie opnår en fremgang i husholdningsbudgettet på knap 13.000 kroner. årligt eller det der svarer til et løft i levestandarden på 4 procent. 

– Fremgangen skyldes, at Kristendemokraterne ophæver kontanthjælpsloftet fuldstændig. Det giver isoleret set et løft på 16.000 kroner. I modsat retning trækker medieskatten og fjernelsen af den grønne check, siger Mads Lundby Hansen.

Dog oplever andre personer på overførselsindkomster et mindre fald i det årlige rådighedsbeløb, påpeger han. Det skyldes især medieskatten, som alle danskere skal betale.

“En spændende plan”

 Overordnet set er Kristendemokraternes 2030-plan “spændende”, mener Mads Lundby Hansen. Han hæfter sig ved, at planen øger beskæftigelsen med knap 40.000 personer.

– Det sker fordi man markant sænker skatten på arbejde og fordi man afskaffer efterlønnen og Arne-pensionen, siger han og tilføjer:

– Jeg er ikke begejstret for fjernelsen af kontanthjælpsloftet, den høje vækst i det offentlige forbrug og medieskatten. Men det rokker ikke ved, at planen overordnet gør Danmark rigere og at markant flere kommer i job.

Kristendemokraternes plan er mere ambitiøs end de Konservatives, der øger beskæftigelsen med 34.000 personer. De Radikale og Venstre øger beskæftigelsen med 2.000 hhv. 10.000 via deres økonomiske politik.

Fik du læst?