Cheføkonom: Nye rekordtal afdækker to alvorlige problemer i den offentlige sektor

Foto: Shutterstock

Den offentlige sektor har vokseværk, men hjemsøges samtidig af to uløste og alvorlige problemer, lyder det fra cheføkonom.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

Danmark indtager en international andenplads, når det kommer til antallet af offentligt ansatte pr. indbygger.

Det viser nye tal fra OECD, som er en sammenslutning af 38 demokratiske lande med markedsøkonomi.

Tallene viser, at der pr. 1.000 indbyggere i Danmark er 142,8 offentligt ansatte. Kun Norge overgår os på OECD’s liste med 160 offentligt ansatte pr. 1.000 indbyggere.

Ifølge tænketanken CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen er det høje antal offentligt ansatte i Danmark særligt bemærkelsesværdigt i en tid, hvor mange partier fra rød blok fremturer med krav om, at der skal ansættes endnu flere i den offentlige sektor.

Spørger man Mads Lundby Hansen, er flere hænder dog ikke løsningen. I stedet er det et helt andet og mere grundlæggende problem, der skal tages hånd om.

– Det er bemærkelsesværdigt, at Danmark er det land i OECD, der har næstflest offentligt ansatte pr. indbygger. Samtidig er der en heftig debat om mangel på penge og hænder i daginstitutioner, folkeskolen, ældresektoren, sundhedssektoren m.v. For mig er det en indikation af, at man har for svært ved at prioritere i den offentlige sektor. Ligesom det indikerer, at der ikke er lighedstegn mellem flere penge og bedre service.

– En analyse fra de økonomiske vismænd viser f.eks., at flere penge til gymnasier ikke giver bedre resultater. Tilsvarende har vismændene fundet, at flere ansatte i vuggestuer og børnehaver ikke påvirker børnenes efterfølgende skoleresultater m.v. I relation hertil har de seneste par finanslove tilført flere penge til daginstitutioner og folkeskole selvom der er svag evidens for, at det løfter resultaterne, siger han til Indblik.

Samtidig mener Mads Lundby Hansen, at tallene fra OECD er interessante i lyset af, at den offentlige beskæftigelse i løbet af coronakrisen er steget med hele 29.000 personer. En stigning, der ikke alene kan forklares med coronarelaterede ansættelser i f.eks. test- og vaccinecentre.

Cheføkonomen har tidligere opfordret til politisk handling for at få dette antal ned igen.

Læs mere om det her.

Grafik: CEPOS

Samtidig viser tallene fra OECD også, at Danmark har den næstlaveste lønspredning blandt alle OECD’s medlemslande. Noget, der ifølge Mads Lundby Hansen også er dybt problematisk.

– De nye tal fra OECD viser desuden, at den danske offentlige sektor har den næstlaveste lønspredning i OECD. Det illustrerer, at man ikke aflønner tilstrækkeligt ud fra den enkeltes produktivitet. Det burde være muligt at give markant højere løn til de pædagoger, folkeskolelærere og sygeplejersker, der mærkbart leverer på den offentlige service. 

– Det motiverer til at levere god service og det kan fastholde dygtige medarbejdere. Ifølge Thornings Produktivitetskommission var der et betydeligt potentiale for at løfte den offentlige produktivitet via mere individuel aflønning baseret på produktivitet, siger han til Indblik.

Finansministeriet berettede i sin seneste økonomiske redegørelse, at der er ca. 853.000 personer ansat i den offentlige sektor i alt.

Antallet af offentligt ansatte steg med 20.000 personer alene i 2021.

Læs mere om det her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?