Dansk Folkeparti: Lobbyister skævvrider rygedebat

Ny lov om bl.a. e-cigaretter lader hånt om de mennesker, som gerne vil holde op med at ryge, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.
Screenshot: Folketingets TV

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dansk Folkeparti: Lobbyister skævvrider rygedebat

Ny lov om bl.a. e-cigaretter lader hånt om de mennesker, som gerne vil holde op med at ryge, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Dansk Folkeparti har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvorfor producenterne af e-cigaretter ikke må oplyse forbrugerne om e-cigaretternes skadevirkninger, effekt eller fordele sammenlignet med andre produkter. Det må man nemlig ikke, hvis et lovforslag, L 61, bliver vedtaget 3. december.
I sundhedsministerens svar – som er udfærdiget af Sundhedsstyrelsen – undlader man at henvise til de studier, Indblik.net har refereret i flere artikler, men henviser til andre studier, som handler om noget andet. Og man gentager det svar, som den ansvarlige leder af området i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandøe Pedersen i flere omgange har givet indblik.net: ”Der er endnu ikke påvist langtidseffekter af brug af e-cigaretter, hvilket er forventeligt, da e-cigaretter kun har været på markedet siden 2008.”
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, er ikke tilfreds med svaret, men er godt klar over, at alle indvendinger mod et unuanceret syn på rygning falder på stengrund:
”Der er ikke noget at gøre,” siger hun til Indblik.net, ”der findes simpelthen et bomstærkt lobbyistnetværk med folk fra WHO over Kræftens Bekæmpelse til Hjerteforeningen, som har påvirket vores sundhedsmyndigheder til at være tonedøve over for alle nuancer.”
Der findes adskillige udenlandske videnskabelige studier, som viser, at e-cigaretter er mindre skadelige for brugerne end almindelige cigaretter, og at e-cigaretter med betydeligt held er brugt af rygere, som ønsker af kvitte tobakken.
”Jeg mener, at man lader de rygere, som kan hjælpes til at stoppe med at ryge via e-cigaretterne, i stikken, men dem er man ligeglad med. Jeg er bange for, at folk i stedet køber ulovlige kopi-cigaretter på nettet, som kan være langt farligere for dem end dem, som jo findes i Danmark, men som skal gemmes væk, og forhandlerne ikke må oplyse om,” siger Liselott Blixt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8162 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 8336″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 9524″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?