Dansk virolog melder klart ud: Derfor skal alle coronarestriktioner fjernes nu

Direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum under pressemøde om den aktuelle status på covid-19, i Eigtveds Pakhus i København, onsdag den 12. januar 2022. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

“Hvis vi for fire år siden havde sagt til folk, at nu var der en virus, der gav forkølelseslignende symptomer, og som alle i Danmark i øvrigt var vaccineret imod, skulle vi så have nogen som helst restriktioner?”

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan spørger Christian Kanstrup Holm, lektor og virolog ved Aarhus Universitet, i en artikel i Ekstra Bladet, inden han selv svarer prompte:

– Så ville alle have sagt et rungende nej.

Lektoren, der til daglig forsker i corona- og influenzavirus, forudså allerede i november sidste år, at den mere ufarlige omikronvariant af coronavirus ville kunne bringe en ende på pandemien – eller i hvert fald på den akutte coronahåndtering med restriktioner og nedlukninger.

Siden er omikron blevet den dominerende coronavariant. Selvom omikron er smitsom, og smittetallene slår rekorder, er det meget få, der bliver rigtigt syge. De fleste oplever kun forkølelseslignende symptomer.

Dermed kan mange nu få naturlig immunitet imod coronavirus uden at opleve alvorlige symptomer.

Vurderet på den baggrund bør man ikke længere opretholde nogle coronarestriktioner, lyder det fra Christian Kanstrup Holm.

En opfordring, som Liberal Alliances folketingsmedlem Ole Birk Olesen allerede har taget til efterretning.

– Vi har ikke en sundhedskrise i Danmark i dag – vi har en forbuds- og påbudskrise, hvor et flertal i Folketinget har forelsket sig i frihedsindskrænkninger for indskrænkningernes egen skyld! Stop det nu, skriver han i et Facebookopslag.

I skrivende stund er der i Danmark 30 coronasmittede patienter, der ligger i respirator, mens der er 50 indlagt på landets intensivafdelinger. I alt er der 821 indlagte, hvoraf en stor andel dog ikke er indlagt pga. coronasmitte, men af andre årsager.

Det seneste døgn er der konstateret 38.759 smittede. I alt er der det seneste døgn blevet gennemført 224.485 coronatest i Danmark.

[adning id="17957"]

Fik du læst?