De borgerlige har kapituleret – og det er ikke første gang, at det sker

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den borgerlige kapitulation ses i dag i form af det totale fravær af et borgerligt alternativ til den socialistiske klimapolitik, skriver Bertel Lohmann Andersen i dette debatindlæg.

Af Bertel Lohmann Andersen, formand for formand for Ren Energi Oplysning, lic. scient. i kernefysik og fhv. lektor ved DTU

Erling Petersen rammer plet i sit indlæg om de borgerlige partiers kapitulation på klimapolitikken. Det er ikke første gang det sker. 

I marts 1985 stemte 67 borgerlige folketingsmedlemmer imod forslaget om et forbud mod atomkraft i Danmark, som blev vedtaget med 79 stemmer fra ”fodnoteblokken”. Efter at Det Radikale Venstre i 1988 var indtrådt i Schlüters tredje regering, vendte samtlige borgerlige partier atomenergien ryggen. 

Resultatet heraf ses i dag i form af det totale fravær af et borgerligt alternativ til den socialistiske klimapolitik. 

De borgerlige – minus Nye Borgerlige – stemmer med lukkede øjne for at bruge milliardbeløb på teknologi, som først skal udvikles. Ingen tør nævne atomkraften, som er en eksisterende teknologi med en fremragende driftserfaring. 

I øvrigt er det tankevækkende, at udfaldet af den skæbnesvangre afstemning i 1985 kunne have været et andet, hvis blot syv socialdemokratiske folketingsmedlemmer havde overholdt Grundlovens paragraf 56, ifølge hvilken et medlem af Folketinget alene er bundet af sin overbevisning. 

I 1976 og 1981 fremlagde Anker Jørgensens regering energiplaner med atomkraft. Derfor er det helt sikkert, at mindst syv socialdemokratiske folketingsmedlemmer fire år senere havde en anden overbevisning end forslagsstillerne.

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?