“Det er bare ikke godt nok”: Frie Grønne frygter at miste vælgererklæringer på grund af tekniske problemer

Sikandar Siddique, politisk leder af Frie Grønne. (Foto: Ole Wagner)

“Det ville komme meget bag på mig, hvis udfordringerne ikke er endt med at koste vælgererklæringer”, lyder det fra Frie Grønnes kommunikationschef.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

I sidste uge skrev Indblik om, hvordan Indenrigs- og Boligministeriets hjemmeside til indsamling af vælgererklæringer gik ned, hver gang tidligere statsminister og Venstreformand Lars Løkke Rasmussen forsøgte at indsamle underskrifter til sit nye parti, Moderaterne.

Læs mere om det her.

Siden er der kommet svar fra ministeriet, der lover forbedringer, ligesom Indblik også har talt med flere andre partier, der har oplevet lignende tekniske udfordringer, der har gjort det sværere for dem at nå de lidt over 20.000 vælgererklæringer, der skal bruges for at blive opstillingsberettiget.

Et af de partier er Frie Grønne, der ledes af tidligere Alternativet-folketingsmedlem Sikandar Siddique, og som siden sidste år har samlet vælgererklæringer ind. 

Nu fortæller Frie Grønnes kommunikationschef, Bjarke Charlie Serritslev, om de problemer, som partiet har været ude for i forbindelse med indsamling af vælgererklæringer.

Frie Grønne: Vi har oplevet, at et Facebookopslag lagde hjemmesiden ned

Har I oplevet tekniske problemer med vælgererklæring.dk-hjemmesiden og deres system til at indsamle vælgererklæringer?

Vi har ved flere lejligheder oplevet at få henvendelser fra borgere, der ikke kunne tilgå vælgererklæring.dk. Vi har ved et enkelt tilfælde oplevet, at et meget populært Facebookopslag decideret lagde hjemmesiden ned. Det betyder i praksis også, at der ender en masse sagsbehandling hos os, fordi borgerne skriver til os.  

Hvad har disse problemer betydet for jeres indsamling af vælgererklæringer?

Der findes desværre ingen opgørelse over, om de personer, der har oplevet problemer med vælgererklæring.dk, i sidste ende har fået givet en vælgererklæring. Men yderste konsekvens er selvfølgelig, at vi mister vælgererklæringer.

Tekniske problemer har med al sandsynlighed kostet vælgererklæringer

Vurderer I, at I har mistet vælgererklæringer grundet tekniske problemer?

Ja, det ville komme meget bag på mig, hvis udfordringerne ikke er endt med at koste vælgererklæringer. Stillerne skal jo udstyres med en nærmest umenneskelig tålmodighed for at afgive en vælgererklæring. Det er bare ikke godt nok. Det skal gerne være nemt at deltage. 

Hvis I kunne bestemme, hvordan skulle systemet til indsamling af vælgererklæringer så laves om?

Systemet i sig selv er jo fint nok. Men man kunne vel ønske sig, at it-løsningen er af sådan en kvalitet, at der ikke opleves så mange tekniske problemer. Det er et demokratisk problem, at det ikke fungerer.

Frie Grønne har i skrivende stund indsamlet 16.512 vælgererklæringer. 

Udover partiets frontfigur Sikandar Siddique har partiet to andre folketingsmedlemmer, der også er udbrydere fra Alternativet, nemlig Uffe Elbæk og Susanne Zimmer, ligesom også den tidligere Alternativet-borgmester Niko Grünfeld er en central figur i partiet.

At Frie Grønne i dag er repræsenteret i Folketinget skyldes, at Siddique, Elbæk og Zimmer har taget deres mandater med sig.

[adning id="17957"]

Fik du læst?