“Det her viser, at regeringen har et meget anstrengt forhold til sandheden”: Ny afsløring i SMS-skandalen afføder hård kritik

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“I flere dage har regeringen forsøgt at binde danskerne en søforklaring på ærmet, og den viser sig nu at være usand”, lyder det.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Da regeringen ventede til efter kommunal- og regionalvalget med at oplyse om, at politiets efterforskere ikke kunne genskabe de omdiskuterede slettede SMS’er i minkskandalen, undrede mange sig.

Flere beskyldte også regeringen for at holde på de nye oplysninger i sagen til efter, at danskerne havde sat deres kryds – og dermed undgå, at nyhederne skulle påvirke Socialdemokratiets kommunal- og regionalvalg negativt.

Baggrunden herfor er, at regeringen allerede fredag den 12. november  – fire dage inden valget – fik nogle forseglede kuverter udleveret med resultatet af politiets arbejde.

Alligevel var det først sent den 17. november – dagen efter valget – at regeringen oplyste danskerne om det resultat, som disse kuverter indeholdt: Nemlig, at ingen af de slettede SMS’er kunne genskabes.

S-ordfører kaldte kritik af regeringen for “konspirationsteorier uden nogen dokumentation”

Den slags spekulationer har i de sidste par dage fået flere af Socialdemokratiets profiler op i det røde felt, og så sent som i går beskyldte partiets politiske ordfører, Jeppe Bruus, på den baggrund formanden for Folketingets retsudvalg, Venstres folketingsmedlem Morten Dahlin, for at køre en Trump-agtig smædekampagne.

– Du og andre borgerlige politikere kører i disse dage en aggressiv kampagne om, at regeringen lyver. I kommer med konspirationsteorier, uden nogen dokumentation. Og det har stået uimodsagt for længe, skrev Jeppe Bruus i en kommentar på Facebook til Morten Dahlin, inden han fortsatte ved at drage en parallel til den tidligere amerikanske præsident Donald Trumps kampagne mod præsidentkandidat Hillary Clinton: 

– Faktisk har denne adfærd mange fællestræk med den kampagne, som Trump kørte – og havde held med – mod Hillary Clinton.

Minkkommissionen: Regeringen holdt på nyhed om SMS’er til efter valget

Nu viser det sig dog, at Morten Dahlin og andre kritikere fra den borgerlige opposition i Folketinget havde ret i deres antagelse om, at regeringen tilbageholdt nyheden om den mislykkede gendannelse af SMS’erne til efter valget.

Hidtil har forklaringen fra bl.a. justitsminister Nick Hækkerup (S) lydt på, at forløbet omkring offentliggørelsen af nyheden om det mislykkede forsøg på at genskabe SMS’erne var aftalt med Minkkommissionen

Men overfor flere medier oplyser Minkkommissionen mandag, at det alene var op til Statsministeriet og Justitsministeriet at bestemme, hvornår de forseglede kuverter skulle åbnes og nyheden offentliggøres. Kommissionen havde derimod intet at sige i den sag, lyder det fra kommissionsformand Michael Kistrup.

Med andre ord var det regeringen, der valgte at holde på nyheden om SMS’erne til efter valget.

“Det her viser, at regeringen har et meget anstrengt forhold til sandheden”

Ovenpå denne afsløring kommer Venstres Morten Dahlin med en voldsom kritik af regeringen.

– Det her viser, at regeringen har et meget anstrengt forhold til sandheden. I flere dage har regeringen forsøgt at binde danskerne en søforklaring på ærmet, og den viser sig nu at være usand, siger han i et interview med Indblik og fortsætter:

– Jeg synes, at regeringens frådende angreb, hvor de beskylder alle os, der stiller spørgsmålstegn ved sagen for at være Trump-tilhængere og konspirationsteoretikere, står i et noget andet lys nu.

– Det er jo både den politiske ordfører i form af Jeppe Bruus, men også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der er kommet med den slags beskyldninger. 

– Spørger du mig, står det nu tydeligt for enhver, hvem der spiller efter Trumps håndbog. Trumps håndbog er jo at gøre sig selv til offer og kaste sig ud i frådende angreb på politiske modstandere og kritikere, og det er det, regeringen gør her.

Hvordan er din tillid til regeringen efter det her?

– Venstres tillid til statsministeren og regeringen i sagen om SMS og mink er lig nul. De har begået en ulovlig handling, slettet bevismateriale og efterfølgende gjort hvad de kunne for at dække over det.

– Og så må jeg også bare sige, at der må sidde nogle støttepartier, især Radikale Venstre og Enhedslisten, som udviser en ekstrem grad af tålmodighed overfor en magtfuldkommen regering med et anstrengt forhold til sandheden.

– Der må jeg bare spørge: Hvor langt går den radikale tålmodighed med regeringen i det her cirkus?, lyder det fra Morten Dahlin, der tilføjer, at Venstre bakker op om forslaget om at få private virksomheder til at forsøge at genskabe de slettede SMS’er.

Samtidig har Dahlin selv stillet indgående spørgsmål til proceduren omkring genskabelsen af SMS’erne, som han afventer svar på.

Sagen om de slettede SMS’er

Statsminister Mette Frederiksen og tre af hendes tætteste medarbejdere har slettet centrale SMS’er fra den afgørende tid fra september til december sidste år, hvor den ulovlige beslutning om at aflive alle danske mink blev taget og ført ud i livet.

Helt konkret har statsministeren og hendes tætte medarbejdere stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og ledende embedsmand i Statsministeriet Pelle Pape fået slettet alle SMS’er fra tiden omkring den ulovlige minkbeslutning.

Ifølge Statsministeriet har de fire personer haft deres iPhones indstillet til automatisk at slette SMS’er efter 30 dage. 

Ingen andre af de i alt 10 ansatte i Statsministeriet, der skal afhøres i Minkkommissionen, har haft samme indstilling på telefonen, oplyser kommissionen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?