Politiet kan ikke genskabe Mette Frederiksens SMS’er – nu vil Søren Pape tage nye midler i brug

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Søren Pape vil tage yderligere midler i brug i forsøg på at genskabe Mette Frederiksens slettede SMS-beskeder i minkskandalen.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk 

I dag kunne Justitsministeriet langt om længe afsløre, at det ikke er lykkedes politiets teknikere at genskabe de slettede sms’er fra henholdsvis statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes medarbejdere i Statsministeriet, stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og departementsråd Pelle Pape. 

Dette er en information, som Justitsministeriet har holdt hemmelig siden i fredags, hvor politiets teknikere færdiggjorde undersøgelserne. Dog ønskede ministeriet ikke at svare på, om genskabelsen var lykkedes. 

Læs mere om det her. 

Men nu – to dage efter kommunalvalget – kan ministeriet afsløre, at forsøget på genskabelsen af sms’er altså var forgæves. 

– På baggrund af politiets teknikeres arbejde kan det oplyses, at det desværre ikke har været muligt at genskabe SMS-beskeder fra den relevante periode fra statsministerens eller ansatte i Statsministeriets enheder.

– Det har været muligt at genskabe et meget begrænset antal SMS-beskeder fra den relevante periode fra Justitsministeriets departementschefs enheder, fortæller Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Men det er ikke en oplysning, som afskrækker De Konservatives formand, Søren Pape.

Over for B.T. fortæller han nemlig, at han gerne vil have private teknikere til at forsøge at genskabe sms’erne. 

Helt konkret foreslår han, at man lader IT-teknikere fra private virksomheder give deres forsøg på at få SMS’erne genskabt. Han understreger, at eksperter i det private kan være endnu mere kompetente end politiets egne teknikere.

– Mette Frederiksen må godt nok være bange for danskernes reaktion, når regeringen tilbageholder central information om slettede sms’er til dagen efter valget, fortæller han til B.T.

De omdiskuterede SMS’er om minkskandalen blev slettet af en automatisk slettefunktion på henholdsvis statsminister Mette Frederiksen (S), stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og departementsråd Pelle Papes telefoner. 

Funktionen fungerer således, at alle sms’er, der er ældre end 30 dage gammel, bliver slettet automatisk.

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud.

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Ifølge kommissionens vidneliste skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?