“Det mest uhyggelige, jeg har læst de seneste 16 år”: Et interview fra en dansk kommunist vækker dyb bekymring

Mads Lundby Hansen. (Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix)

En slet skjult trussel fra en dansk kommunist vækker nu dyb bekymring.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Kapitalismen skal afskaffes i en kommunistisk revolution, lyder det fra den bogaktuelle, kommunistiske filosof Søren Mau.

Han har skabt stor debat med sin nyudkomne bog “Stum tvang”, der låner sin titel fra et begreb, som den kommunistiske åndsfader Karl Marx fandt på.

Læs mere her.

Bl.a. har mange kritikere påpeget, at det er uansvarligt at ønske kommunisme indført, når man tænker på, hvad ideologien historisk set har ført til hver eneste gang, den er blevet forsøgt ført ud i livet: undertrykkelse, armod og død.

“Den, der ler sidst, ler bedst”

Derudover har en særlig bemærkning fra Søren Mau i et interview med Politiken vakt opsigt hos Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i tænketanken CEPOS.

I Politiken-interviewet kommer Søren Mau med det, der bedst kan betegnes som en slet skjult trussel til den liberale del af Danmark – som Mau kalder for “CEPOS-typerne”.

– Det kan forandre sig meget hurtigt. Se på historien. Under den franske revolution gik folk lynhurtigt fra at være underkuede til at hugge hovedet af magthaverne.

– Jeg prøver ikke at overbevise mine modstandere om det rigtige i mit projekt. Mine tanker er en del af en intern afklaring blandt os, der vil skabe et frit samfund. Cepos-typerne er ikke med i den proces, og de må gerne grine af os, bare de husker, at den, der ler sidst, ler bedst.

“Det mest uhyggelige, jeg har læst de seneste 16 år”

Denne udtalelse har fået Mads Lundby Hansen til tasterne i en kronik i Berlingske. Her kalder han Politikens interview med Søren Mau for “det mest uhyggelige, jeg har læst de seneste 16 år”.

– Politiken-interviewet er det mest uhyggelige, jeg har læst de seneste 16 år. Tænk hvis en rabiat højrefascist havde sagt det samme om Politiken, DR, fagforeningerne og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som Søren Mau siger om erhvervslivet og “CEPOS-typer”. Der havde lydt et ramaskrig. Men fordi det er en ung, charmerende venstreorienteret, der vil det “gode”, bliver det modtaget med nysgerrighed og oprigtig interesse, skriver han.

[adning id="17957"]

Fik du læst?