Eksperter tager ofte fejl i forudsigelser

Eksperter tager ofte voldsomt fejl, når de forsøger at forudsige udviklingen i verden. Og eksperter med størst erfaring er oftest dem, der tager mest fejl.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Eksperter tager ofte fejl i forudsigelser

Eksperter tager ofte voldsomt fejl, når de forsøger at forudsige udviklingen i verden. Og eksperter med størst erfaring er oftest dem, der tager mest fejl.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Det er konklusionen af et ny bog med titlen “Why Generalists Triumph in a Specialized World”, skrevet af den amerikanske journalist, David Epstein. I bogen beskriver han bl.a. et forsøg, som psykologen og samfundsforskeren Philip E. Tetlock udførte over 20 år, hvor han indsamlede mere end 80.000 forudsigelser fra højtuddannede eksperter, hvoraf mange havde adgang til klassificerede oplysninger.
Resultatet var, at eksperterne ofte tog helt fejl: 25% af forudsete begivenheder, som “helt sikkert ville indtræffe”, indtraf faktisk aldrig, og 15% af begivenheder, som skulle være “helt umulige eller næsten umulige” indtraf alligevel. De eksperter, der tog mest fejl, var endda ofte dem med størst erfaring og de fleste informationer.
Ifølge Tetlock er forklaringen, at når eksperter er meget fokuseret på et enkelt problem, betyder de mange informationer, at det er nemt for dem at få udviklingen til at passe med deres verdensbillede. Til gengæld viste det sig, at generalister, som indsamlede ideer fra forskelllige fagområder, var bedre i deres forudsigelser.
Philip Tetlock har i nye forsøg sammensat teams af intelligente personer med meget forskellige interesser og som generelt læser meget, men uden speciel baggrund og stillet dem overfor andre teams af eksperter. Og selv om de erfarne eksperter havde adgang til fortrolige data, var deres forudsigelsler klart ringere end generalisternes.
Eksperimentet viste også, at når udviklingen ikke gik for forudsagt, var generalisterne hurtige til at justere deres ideer, mens eksperterne blev endnu mere overbevist om, at de ville få ret og endda ændrede deres forudsigelser i den forkerte retning. Artiklen har ingen specifik henvisning til klimaeksperterne.
Kilde: Weekendavisen, som citerer The Atlantic juni 2019[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?