“En sandhed med modifikationer”: Faktatjek afslører Socialdemokratiet i misvisende påstand

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Flere forskere retter i et faktatjek kritik af regeringen, der forsøger at tage æren for en udvikling, der ikke alene kan tilskrives politiske tiltag.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Et foreløbigt skøn fra Danmarks Statistik viser, at der i 2021 var en høj økonomisk vækst på hele 3,9 procent.

Socialdemokratiet har været hurtige til at gribe muligheden for at rose sig selv og tage æren for denne høje økonomiske vækst.

Det er bl.a. sket i et tweet, hvor Socialdemokratiet skriver, at statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) “sætter gang i økonomien”.

– Vi skal helt tilbage til Nyrup og Lykketoft i 1994, før der var højere vækst, end der var sidste år, skriver partiet endvidere for at understrege, at socialdemokrater i hvert fald ifølge dem selv er gode til at skabe økonomisk vækst.

Men ifølge faktatjekmediet TjekDet.dk er det ikke retvisende, når Socialdemokratiet tager æren for den økonomiske vækst i 2021. Der er nemlig en lang række andre forhold end blot den socialdemokratiske regerings tiltag, der har været afgørende for den økonomiske vækst.

Ifølge flere forskere i økonomi, som TjekDet.dk har talt med, er det “en sandhed med modifikationer”, som Socialdemokratiet gør sig skyldig i.

Forskerne peger bl.a. på, at væksten i 2021 i højere grad skyldtes såvel et dårligt 2020, hvor der således var noget at indhente, som bred økonomisk fremgang i udlandet – bl.a. USA. 

Sidstnævnte betyder særligt meget for en lille og åben økonomi som den danske, lyder det fra forskerne, der også peger på, at alene normaliseringen af den corona- og nedlukningsramte økonomi fra 2020 bidrager med en hel del vækst. Dette skyldes, at væksten måles som en stigning i BNP’en fra året forinden.

– De (regeringen, red.) har selvfølgelig et medansvar, men der er også en hel del andre ting, som er afgørende for, hvordan dansk økonomi klarer sig, og som formentlig i virkeligheden er mere afgørende, end hvad Danmarks finansminister beslutter, lyder det således fra lektor i økonomi ved Københavns Universitet, Søren Hove Ravn, til TjekDet.dk.

Forbeholdt denne kritik fra Søren Hove Ravn og andre forskere, forsvarer politisk ordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, sig med, at man bør se på partiets “samlede kommunikation” omkring den økonomiske vækst.

Her vedkender han og resten af partiet sig, at man ikke alene kan tage æren for væksten. Christian Rabjerg Madsen refererer selv til et tweet, hvor han nuancerer.

Danmarks Statistik oplyser, at det foreløbige skøn over den økonomiske vækst skal tages med forbehold. Når skønnet er færdigberegnet, kan det både ende med at blive højere og lavere.

– Dette tidlige skøn for årsvæksten skal tages med forbehold, da BNP-indikatoren alene giver et bud på BNP-væksten for fjerde kvartal. Der bliver først indarbejdet reviderede oplysninger for årets tre første kvartaler af 2021 i den egentlige opgørelse af nationalregnskabet for fjerde kvartal, der udkommer 28. februar, skriver Danmarks Statistik således på sin hjemmeside.

Det er ikke første gang, at Socialdemokratiet forsøger at tage æren for den høje økonomiske vækst i 2021. 

Statsminister Mette Frederiksen mødte tidligere i år kritik for at udøve “historieforfalskning”, da hun med sine udtalelser på Radikale Venstres nytårsstævne tog æren for det økonomiske opsving.

Det har Indblik tidligere skrevet om. Læs mere her.

 

[adning id="17957"]

Fik du læst?