Enhedslisten-profil foreslår voldsom løsning på klimakrisen: Staten skal turde nedlægge hele erhverv

Foto: Gyldendal

Staten skal være villig til at nedlægge erhverv, kontrollere private selskabers produktion og bruge andre kontrolindgreb fra coronatiden.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Sådan skal den globale klimakrise løses, hvis man spørger Pelle Dragsted, som er politisk aktivist og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten. 

I et interview med Politiken tilkendegiver Dragsted hans kommunistisk inspirerede plan for, hvordan Danmark bør håndtere klimaproblemerne.

I interviewet roser han de hårde kontrolindgreb, som regeringen indførte i coronabekæmpelsens navn.

– Regeringen fortjener stor ros i håndteringen af coronaepidemien … Under coronakrisen kunne politikerne pludselig spille en langt større rolle i de økonomiske beslutninger, og det har været utrolig gavnligt, siger han til Politiken.

Lige så gavnlige som han mener, at regeringens kontrolindgreb har været i coronahåndteringen, lige så meget håber han, at regeringen også vil overføre dem til klimahåndteringen.

Han mener ligefrem, at staten skal turde nedlægge hele erhverv i klimaindsatsens navn. Her perspektiverer han til minkaflivningerne.

Jeg ved, at det var hardcore for minkavlerne – men coronakrisen viste os, at vi kan lukke brancher ned og kompensere dem, siger han og tilføjer dog, at nedlægningerne af erhverv bør ske uden at forbryde sig mod retsstaten, sådan som det skete i minkskandalen.

Ifølge ham skal myndighederne også turde diktere hvilke produkter, de private virksomheder skal producere. Staten skal altså være klar til at pålægge virksomhederne at omlægge deres produktion til produkter der passer bedre ind i klimabilledet. 

Samtidig er Dragsted tydeligvis begejstret for idéen om at indføre diverse kvoter og derved udfase f.eks. malkekvægslandbruget. Han lufter også idéen om kvoter på benzin- og dieselbiler.

Udover at have været folketingsmedlem for Enhedslisten udgav Pelle Dragsted i år sin første bogudgivelse ved navn ”Nordisk socialisme”. I denne bog kritiserer han kapitalismen og giver svar på, hvem der ifølge ham egentlig bør eje virksomheder og banker. 

Læs mere om denne bog her.

Politiken har for anden gang nomineret Pelle Dragsted til ”Hørups Debatpris”. En pris som ifølge avisen uddeles til ”et demokratisk forbillede med klare holdninger og overbevisende argumenter”.

[adning id="17957"]

Fik du læst?