Flere lande blokerer plan om grønne værdipapirer i EU

Foto: European Union - European Parliament
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Flere lande blokerer plan om grønne værdipapirer i EU

Grønne værdipapirer skulle være en del af klimaløsningen, men aftalen blev stoppet af bl.a. Frankrig og Storbritannien.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Selv om EU-landene nikker til den nye EU-Kommissions ambitiøse planer om at gøre hele EU-området med 27 lande CO2-neutralt i 2050, så viser virkeligheden, at det bliver utrolig svært, når de konkrete tiltag skal forhandles på plads. Så sent som for to dage siden måtte EU-landene opgive at indføre en definition på ”grønne og bæredygtige” finansielle produkter – som ellers skulle tilskynde til bæredygtige investeringer.
EU’s finske formandskab var nået til enighed med Europa-Parlamentet om en aftale, som forhandlerne mente ville etablere en ”global standard for grønne obligationer og andre finansielle produkter beregnet til den klimabevidste investor”.
Men da EU-landenes repræsentanter mødtes for at vedtage aftalen, kom der problemer.  Storbritannien (stadig med i EU), Frankrig, Tjekkiet, Ungarn, Polen, Slovakiet, Rumænien og Slovenien blokerede for vedtagelsen. Begrundelsen for blokaden er en frygt for, at blåstemplingen af grønne investeringer vil forhindre investeringer i atomkraft, gas- og kulprojekter.
Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, sagde i oktober, at ”atomkraft burde være en del af den grønne indsats” i EU. Hvilket Tyskland, Østrig og Luxembourg er imod. I Frankrig leverer landets kernekraftværker 75% af det samlede forbrug af strøm. CO2 frit. Landene i Østeuropa vil i mange år frem i tiden være afhængige af kul.
Den blokerede aftale var ellers tænkt som en væsentlig del af den strategi, som skulle øge investeringerne i grøn energi og andre grønne tiltag. Finland havde som EU’s formandsland mandat til at forhandle med Kommissionen og Europa-Parlamentet, og sædvanligvis er det efterfølgende sjældent problematisk at få resultatet godkendt af Ministerrådet. Men altså ikke når det gælder de helt væsentlige energipolitiske spørgsmål.
Kilder: Euractive “France, UK block green finance deal in setback for climate goals” Reuters “EU states reject green finance law in setback for climate goals”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2556″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1497″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3443″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.