Flere lande blokerer plan om grønne værdipapirer i EU

Grønne værdipapirer skulle være en del af klimaløsningen, men aftalen blev stoppet af bl.a. Frankrig og Storbritannien.
Foto: European Union - European Parliament

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Flere lande blokerer plan om grønne værdipapirer i EU

Grønne værdipapirer skulle være en del af klimaløsningen, men aftalen blev stoppet af bl.a. Frankrig og Storbritannien.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Selv om EU-landene nikker til den nye EU-Kommissions ambitiøse planer om at gøre hele EU-området med 27 lande CO2-neutralt i 2050, så viser virkeligheden, at det bliver utrolig svært, når de konkrete tiltag skal forhandles på plads. Så sent som for to dage siden måtte EU-landene opgive at indføre en definition på ”grønne og bæredygtige” finansielle produkter – som ellers skulle tilskynde til bæredygtige investeringer.
EU’s finske formandskab var nået til enighed med Europa-Parlamentet om en aftale, som forhandlerne mente ville etablere en ”global standard for grønne obligationer og andre finansielle produkter beregnet til den klimabevidste investor”.
Men da EU-landenes repræsentanter mødtes for at vedtage aftalen, kom der problemer.  Storbritannien (stadig med i EU), Frankrig, Tjekkiet, Ungarn, Polen, Slovakiet, Rumænien og Slovenien blokerede for vedtagelsen. Begrundelsen for blokaden er en frygt for, at blåstemplingen af grønne investeringer vil forhindre investeringer i atomkraft, gas- og kulprojekter.
Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, sagde i oktober, at ”atomkraft burde være en del af den grønne indsats” i EU. Hvilket Tyskland, Østrig og Luxembourg er imod. I Frankrig leverer landets kernekraftværker 75% af det samlede forbrug af strøm. CO2 frit. Landene i Østeuropa vil i mange år frem i tiden være afhængige af kul.
Den blokerede aftale var ellers tænkt som en væsentlig del af den strategi, som skulle øge investeringerne i grøn energi og andre grønne tiltag. Finland havde som EU’s formandsland mandat til at forhandle med Kommissionen og Europa-Parlamentet, og sædvanligvis er det efterfølgende sjældent problematisk at få resultatet godkendt af Ministerrådet. Men altså ikke når det gælder de helt væsentlige energipolitiske spørgsmål.
Kilder: Euractive “France, UK block green finance deal in setback for climate goals” Reuters “EU states reject green finance law in setback for climate goals”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2556″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1497″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3443″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?