Forskere: Brug for GMO-planter når klimaet ændrer sig

177 planteforskere fra EU-landene appellerer nu til at ændre reglerne om GMO en lille smule — således at det bliver muligt at anvende den nyeste teknologi, den såkaldte CRISPR-metode, til at forbedre planternes egenskaber.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Forskere: Brug for GMO-planter når klimaet ændrer sig

177 planteforskere fra EU-landene appellerer nu til den nyvalgte EU-Kommission og Europa Parlamentet om at ændre reglerne om GMO (gen-modificerede organismer) en lille smule – således at det bliver muligt at anvende den nyeste teknologi, den såkaldte CRISPR-metode, til at forbedre planternes egenskaber.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Det er vigtigt, skriver forskerne i deres åbne brev, fordi genmodificerede afgrøder kan bidrage væsentligt til at skabe en bærbar fødevareproduktion i Europa og give planterne egenskaber, så de kan klare de ændrede klimaforhold.
EU har på grund af en udtalt frygt i befolkningen for GMO-afgrøder indført strenge regler for, hvordan en gen-manipulation må finde sted.
Kun planter, der er genmodificeret ved at få flået gener ud ved hjælp af kemikalier eller stråler, er lovlige, da denne metode blev vurderet som sikker i 2001, da lovgivningen blev lavet, siger professor Henrik Brinch-Pedersen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Århus Universitet til Ingeniøren.
Ny metode udviklet
Siden dengang er der udviklet en ny gensplejsningsteknologi, hvor man ved hjælp af et enzym kan tage gener ud af planter og erstatte dem med andre. Det er den såkaldte CRISPR-teknologi. Den anvendes allerede i stor stil i USA, hvor GMO-afgrøder er tilladt.
I deres appel til de europæiske politikere skriver forskerne: Landbrugets miljømæssige fodaftryk skal mindskes, og landbruget skal tilpasse sig det hurtigt skiftende klima. Tørke er en af de faktorer, som truer afgrøderne. Alle tilgængelige metoder bør derfor tages i brug for at imødegå disse ændringer. Udvikling af planternes egenskaber, så de bedre kan imødegå sygdomme og klare sig i tørkeperioder vil være et væsentligt bidrag til at klare fremtidens klima.
Herhjemme kom Det etiske Råd på banen i april med et klar udtalelse om, at hvis vi skal have klima-tolerante og miljøvenlige planter på bordet, så er vi nødt til at pille ved generne, så forædlingen kan gå stærkere. Alt andet er direkte uansvarligt, sagde Rådet.
GMO-fødevarer ufarlige
I USA har det været muligt at udvikle GMO-fødevarer i mange år, og der har været forsket grundigt i konsekvenserne af det. Men ingen forskning har fundet indtagelse af GMO-manipulerede fødevarer forbundet med nogen risiko for mennesker
Kilde: bl.a. Ingeniøren[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?