Håber på flere tusinde deltagere: Ungdomspartier arrangerer demonstration foran Ruslands ambassade

Folk viser deres utilfredshed efter Ruslands invasion af Ukraine ved en demonstration foran den russiske ambassade i København torsdag den 24. februar 2022. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

“Vi synes, at det er vigtigt at markere, at Rusland har begået et overgreb på friheden og freden i Ukraine og i Europa”, lyder det fra Frederik Vad Nielsen, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

På initiativ af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom inviterer en lang række ungdomspartier og organisationer til stor demonstration imod Ruslands invasion af Ukraine.

– Rusland gennemfører lige nu en fuld invasion af Ukraine. Der er nu igen krig i Europa. Danmark står sammen med Ukraine, og siger nej til Ruslands forsøg på at ødelægge fred og frihed, skriver arrangørerne i en Facebookbegivenhed for demonstrationen med overskriften “Stop Ruslands krig mod Ukraine”.

Af denne begivenhed fremgår det, at der indtil videre er 352 tilmeldte til demonstrationen og endvidere 591 interesserede.

Demonstrationen vil  finde sted søndag den 27. februar fra kl. 17:00 foran Ruslands ambassade på adressen Kristianiagade 5 på Østerbro i København.

Overfor Indblik oplyser formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Frederik Vad Nielsen, at han håber på flere tusinde deltagere.

I et interview med Indblik fortæller han mere om bevæggrunden bag demonstrationen, ligesom han løfter sløret for, at “langt de fleste partiledere” vil tale til demonstrationen.

Læs med herunder.

Det er ikke længe siden, at der sidst var demonstration foran Ruslands ambassade. Her ses Jakob Ellemann-Jensen (V) og Christian Rabjerg Madsen (S), der begge talte ved en demonstration arrangeret af en række ungdomspartier og organisationer onsdag den 23. februar. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Hvorfor har I taget initiativ til den her demonstration?

Det har vi gjort, fordi vi synes, at det er vigtigt at markere, at Rusland har begået et overgreb på friheden og freden i Ukraine og i Europa. Det synes vi er noget forbandet svineri, og så er en demonstration en passende anledning til at meddele Ruslands ambassadør, hvad vi mener, foran hans arbejdsplads.

Hvordan kommer den til at forløbe?

Indtil videre er det sådan, at langt de fleste partiledere kommer til at sige noget, ligesom der vil være musikalske indslag. Og så arbejder vi også på at få nogle større talernavne, men mere kan jeg ikke sige lige nu.

Hvor mange regner I med vil deltage?

Jeg håber, at vi bliver nogle tusinde, men det er svært at sige. Forhåbentligt vil der løbende komme flere deltagere, efterhånden som vi får offentliggjort vores program.

Så godt som alle ungdomspartier er med til at arrangere demonstrationen. Hvorfor er Socialistisk Ungdomsfront, der har tilknytning til Enhedslisten, ikke med?

Vi har egentligt ikke hørt dem ad, fordi de har et kollektivt lederskab, og det betyder, at de er meget langsomme til at vende tilbage. Men vi kan konstatere, at i forbindelse med den sidste demonstration ønskede SUF ikke at deltage, men ville i stedet hellere lave deres egen demonstration rettet mod både Rusland og USA.

Det er dybt problematisk, at der er stærke kræfter i Enhedslisten, der køber den her fortælling om, at NATO ikke kun er en forsvarsalliance, men også en angrebsalliance.

Det er også trist, at Enhedslisten og Frie Grønne stemte imod et øget NATO-bidrag til Baltikum i går i Folketingssalen. Jeg vil faktisk mene, at det er decideret pinligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?