Har politiet fået udleveret alle Mette Frederiksens telefoner i SMS-skandalen? Vi har forsøgt at lokke et svar ud af Justitsministeriet

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et nyt og afgørende spørgsmål melder sig i SMS-skandalen. Indblik har forsøgt at lokke et svar ud af Justitsministeriet.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk 

Det lykkedes ikke at genskabe statsministerens slettede SMS’er, men justitsministeren kan ikke garantere, at politiet har fået adgang til alle Mette Frederiksens telefoner.

Det skriver Jyllands-Posten

I sidste uge kunne en lang række medier – herunder Indblik – fortælle, at det ikke lykkedes politiets teknikere at genskabe de sms’er, som Mette Frederiksen samt tre andre embedsmænd har slettet fra deres telefoner. 

Dette betyder, at der potentielt kan være væsentligt materiale, der ikke bliver udleveret til Minkkommissionen grundet sletningen.

Opsigtsvækkende seance i Folketingssalen

I sidste uge gav justitsminister Nick Hækkerup (S) dog et opsigtsvækkende svar, da han i Folketingssalen blev adspurgt af Venstres Morten Dahlin om, hvorvidt han kan garantere, at alle telefoner, som statsministeren har brugt under hele perioden med mink, er blevet indleveret til politiets teknikere. 

Her svarer justitsministeren, der har været ansvarlig for samarbejdet med politiets efterforskere i SMS-skandalen, således:  

– Svaret på det spørgsmål er, at man har jo bestræbt sig meget for at identificere de forskellige enheder, som der har været tale om, telefoner, iPads og så videre. Jeg skal nok ikke være den, der garanterer, at der ikke er en (telefon, red.), som ikke er kommet med. Der er ikke nogen grund til at tro det, der er ikke nogen konkrete omstændigheder, der peger på det, svarer Nick Hækkerup, der efterfølgende pointerer, at man er nødt til at have styr på hele den overordnede proces, hvis man vil udstede en garanti.

Ud fra Hækkerups svar vælger Dahlin at konkludere, at politiets teknikere formentlig ikke har modtaget alle relevante telefoner. Dahlin pointerer, at hvis man havde afleveret alt, ville justitsministeren ikke have noget problem med at udstede en garanti.

Nick Hækkerup erklærede sig derefter uenig med Morten Dahlins udlægning, men understregede igen, at han ikke kunne give nogen garanti for, at politiet havde fået alle statsministerens telefoner udleveret.

Fortsat ingen garanti fra Justitsministeriet

Indblik har siden kontaktet Justitsministeriet for at høre, om ministeriet fortsat ikke kan garantere, at alle relevante telefoner er blevet udleveret.

Justitsministeriet henviser blot til svaret, som Nick Hækkerup gav i Folketingssalen og har ikke yderligere kommentarer. 

Altså vil ministeriet fortsat ikke udstede nogen garanti for, at alle statsministerens telefoner er blevet udleveret til politiets efterforskere.

Statsminister Mette Frederiksen og tre af hendes tætteste medarbejdere har slettet centrale SMS’er fra den afgørende tid fra september til december sidste år, hvor den ulovlige beslutning om at aflive alle danske mink blev taget og ført ud i livet.

Helt konkret har statsministeren og hendes tætte medarbejdere stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og ledende embedsmand i Statsministeriet Pelle Pape fået slettet alle SMS’er fra tiden omkring den ulovlige minkbeslutning.

Ifølge Statsministeriet har de fire personer haft deres iPhones indstillet til automatisk at slette SMS’er efter 30 dage. 

Ingen andre af de i alt 10 ansatte i Statsministeriet, der skal afhøres i Minkkommissionen, har haft samme indstilling på telefonen, oplyser kommissionen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?