Her er 3 grunde til, at LA går frem i meningsmålingerne netop nu

Foto: Liberal Alliance

Liberal Alliance er på 4 uger pludseligt gået markant frem i meningsmålingerne. Det er der især 3 gode grunde til, skriver Jeppe Falk i dette debatindlæg.

Af Jeppe Falk, selvstændig og liberal debattør

Voxmeter kommer hver mandag med en politisk meningsmåling. 

Målingen viser både den nuværende procentfordeling blandt de forskellige opstillingsberettigede partier samt udviklingen over tid.

Voxmeter-målingerne har vist en yderst positiv udvikling for partiet Liberal Alliance. 

I den seneste måling (fra mandag den 25 oktober) står LA til at få 4,2 procent af stemmerne, hvis der blev afholdt valg i dag.

Det er en fremgang fra det seneste folketingsvalg på 2,3 procent til de nu 4,2 procent. En fremgang på 83 procent, der vil medføre en mandattilvækst, så partiet vil stå med 8 mandater, hvis der var valg i dag.

Væksten er primært sket over de seneste 4 uger – men hvad skyldes den hurtige vækst for Liberal Alliance?

Hovedsageligt finder vi svaret tre væsentlige steder.

Formanden

Den unge formand Alex Vanopslagh er en af tidens største danske politiske talenter, og han er det nærmeste svar på en retorisk Messi. 

Hans seneste talentudfoldelse var hans tale til åbningsdebatten i Folketinget den 9. oktober i år.

Talen blev rost på tværs af det politiske spektrum, samt af så godt som alle nævneværdige danske medier. 

I talen viste Alex både mod og dygtighed. Formanden for Liberal Alliance gik imod den klassiske LA-tale til en åbningsdebat, hvor skattelettelser og personlig frihed normalt sættes øverst. 

Han valgte i stedet at lave årets “konfimationstale” til ungdommen, hvor de liberale værdier var blandet flot med et nutidigt dannelsesspor, som kan være svaret på mange unges stress og mistrivsel. 

Du kan se talen her.

Mette Frederiksen

Corona er (heldigvis) i rigtig mange henseender fortid i det danske samfund, men i godt halvandet år har rigtig mange danskere følt sig holdt i et hårdt jerngreb af vores statsminister Mette Frederiksen. 

Mette Frederiksen og regeringen har i denne periode talt til voksne mennesker, som var de børn, og umyndiggjort gjort dem med deres bedrevidenhed.

Det direkte politiske modsvar til Mette Frederiksen finder vi i Liberale Alliances ageren i hele corona-perioden, hvor LA har udvist reflekterende kritik, med masser af substans. 

Mange vil ikke Mette “Corona” Frederiksen mere og vil i stedet videre med en positiv udvikling, hvor vi alle bliver behandlet som voksne.

De nye barselsregler

Debatten om de nye barselsregler fik hårene til at rejse sig på mange mennesker, som har bare en lille snert af liberalisme i sig. 

De nye barselsregler tager friheden væk fra familier og sætter en stopper for familiernes ønske om at tilrettelægge deres egen barsel. 

I denne debat har Liberal Alliance stået forrest, blandt andet på grund af, at Venstre støtter op om forslaget. 

Det har sandsynligt fået flere tidligere liberale Venstre-stemmer til at søge nye græsgange, hvor deres liberale hjerte føler sig bedre tilpas.

Alle tre ovenstående punkter kan nu ses i meningsmålingerne, og det er spændende om LA kan fortsætte denne kurve. 

Liberal Alliances bedste resultat var ved valget den 18. juni 2015, hvor partiet fik 7,5 procent af stemmerne. 

Der er endnu et stykke vej op til dette, men umiddelbart er næste folketingsvalg ikke lige på trapperne, så LA har stadig chancen for at komme op på tidligere tiders niveau.  

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?