Hidtil ukendt dokument får Mette Frederiksens mink-forsvar til at falde fra hinanden

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Se det afslørende bilag fra et internt møde i regeringstoppen her.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Hidtil har statsminister Mette Frederiksen (S) brugt regeringens egen redegørelse af minkskandalen som bevis for, at hun ikke vidste, at det var ulovligt, da hun og regeringen i november sidste år beordrede alle danske mink aflivet.

I denne redegørelse frikender regeringen sig selv og konstaterer, at man ikke på forhånd var informeret om den manglende lovhjemmel til at aflive minkene.

– Den fortæller jo, at jeg og regeringen ikke vidste, at der ikke var en lovhjemmel, da vi træffer beslutningen (om at alle mink skal aflives, red.), sagde statsministeren således den 19. november sidste år, da redegørelsen blev offentliggjort.

Der bare ét problem: Regeringens egen redegørelse er – sagt på advokatsprog – “ikke helt retvisende”.

Sådan lyder konklusionen i en advokatrapport, som Folketinget for nyligt modtog. 

Det skriver B.T.

Afslørende bilag: Regeringen var orienteret om, at det ville være ulovligt at aflive minkene

Rapporten har egentlig til formål at undersøge sagen om politiets omstridte actioncards i minskandalen, men undervejs er advokaten stødt på afslørende bilag, som piller Mette Frederiksens mink-forsvar fra hinanden.

Advokaten bag rapporten har kigget på det materiale, som blev brugt til et afgørende møde i regeringens Koordinationsudvalg den 3. november sidste år. 

Det var til dette møde, at beslutningen om at aflive alle danske mink blev truffet. Dagen efter, den 4. november, tonede Mette Frederiksen frem på landets TV-skærme og krævede “resolut handling” for at holde minkmutationen af coronavirus nede.

– For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark, lød den utvetydige melding fra statsministeren.

Men dagen inden, til mødet med regeringstoppen den 3. november, var Mette Frederiksen blevet orienteret om, at der ikke var hjemmel til at kræve alle danske mink aflivet.

I et bilag til mødematerialet står der nemlig, at det er “vurderingen, at det hverken er muligt at tvangslukke eller lægge minkerhvervet i dvale med hjemmel” i gældende dansk lov.

Med andre ord tyder advokatrapporten på, at Mette Frederiksen var fuldt ud vidende om, at det var ulovligt at beordre alle danske mink aflivet.

Du kan se det afslørende bilag herunder.

 

Mette Frederiksen nægter at udtale sig

Statsministeriet har tidligere oplyst over for Indblik, at Mette Frederiksen ikke vil udtale sig om “forhold”, der er “omfattet” af den igangværende undersøgelse i Minkkommissionen.

Advokatundersøgelsens konklusioner ligger i tråd med en udtalelse fra en topembedsmand, der som vidne i Minkkommissionen har forklaret, at regeringen var orienteret om, at det ville være ulovligt at aflive alle danske mink – men at regeringen gennemtvang beslutningen alligevel.

Læs mere om det her.

Ifølge Minkkommissionens vidneliste skal statsminister Mette Frederiksen vidne i sagen den 9. december i år.

[adning id="17957"]

Fik du læst?