Historisk nederlag for S-regeringen: Flertal afliver “tryghedslov”

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Regeringens plan om at give myndighederne magt til at indføre vidtgående opholdsforbud er blevet aflivet allerede inden fødslen.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

For nylig lykkedes det Venstre at få stillet et ændringsforslag til den meget vidtgående og omdiskuterede “tryghedslov”, som er et forslag fra regeringen, der bl.a. skulle have givet politiet magt til at forbyde alle borgere at færdes visse steder.

Indblik har fra start sat kritisk fokus på “tryghedsloven”.

Læs mere om det her.

“Dødt og væk”

Ændringsforslaget går nemlig ind og erstatter det oprindelige forslag.

Det betyder, at regeringens oprindelige idé om et tryghedsskabende opholdsforbud er blevet aflivet allerede inden fødslen.

– Det opholdsforbud, som vi stillede forslag om, er dødt og væk, fordi Venstre tirsdag fik opbakning i Folketinget til et ændringsforslag, der har fjernet vores forslag.

– Vi er meget bitre og ærgerlige over, at vores opholdsforbud ikke bliver til noget, og at vi nu ikke kan give politiet et nyt og effektivt redskab i kampen mod utrygheden, fortæller Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, til Jyllands-Posten.

Udover det, er det også lykkes at få delt lovforslaget op i to. Hvilket betyder, at opholdforbuddet nu er en lov for sig selv.

En sjældenhed

At en regering får nedstemt sine forslag af et flertal i Folketinget er en sjældenhed.

En analyse fra Jyllands-Posten viser, at det faktisk kun er sket tre gange de seneste 10 år.

– Under førstebehandlingen af vores forslag i marts støttede både V, DF, K og Nye Borgerlige vores opholdsforbud, men så har de lavet en kovending. Og nu kører lovbehandlingen, fortæller Jeppe Bruus.

Bruus understreger også, at han ikke mener, at det er et nederlag for regeringen, ikke at få indført opholdsforbuddet.

– Det er ikke et nederlag for os. Det er et nederlag for de mennesker, der ikke tør være i en park eller på en S-togsstation, eller de mennesker, som bor i et boligområde, hvor de er utrygge.

Venstres ændringsforslag skal tredjebehandles torsdag, og det ser ud til, at det ikke bliver vedtaget.

Det betyder, at der på det område, ikke forventes nogen ændringer for opholdsforbud i Danmark.

– Dette er en sejr for de uromagere – typisk indvandrerdrenge – som får lov til at fortsætte med at chikanere borgere, siger Jeppe Bruus.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?