Hvorfor brød hun sit løfte? Mette Frederiksen nægter at svare Folketinget

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Statsministeren lovede i forbindelse med et pressemøde tilbage i starten af januar, at regeringen ville indføre lyntest på plejehjem, men vil nu ikke svare på, hvorfor det ikke skete alligevel.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Under et TV-transmitteret pressemøde lovede statsminister Mette Frederiksen (S), at der ville komme to ugentlige lyntests på plejehjem for plejehjemsbeboere samt plejehjemspersonale.

Alligevel blev lyntestene aldrig til noget, og statsministeren vil nu ikke svare på, hvorfor hun lovede noget foran hele Danmarks befolkning, som endte med at blive droppet bag kulisserne.

Læs mere om sagen her.

De planlagte lyntest skulle have været brugt på både plejehjemsbeboere og plejehjemspersonale, da det netop var tilbage i starten af januar, at coronasmitten på plejehjemmene var allerhøjest.

Derudover døde der alene i januar 324 plejehjemsbeboere af corona.

På baggrund af sagen kræver Dansk Folkeparti nu et svar fra statsministeren, men hun har afvist at kommentere sagen under både en spørgetime i folketingssalen og i et samråd i epidemiudvalget.

Da DF under Folketingets afslutningsdebat i sidste uge hele seks gange spurgte ind til sagen, fik de heller ikke et svar ud af Mette Frederiksen.

Derudover skrev statsministeren selv til Folketingets formand, at hun ikke var den relevante ressortminister at stille spørgsmålet til.

Dansk Folkepartis Karina Adsbøl mener dog, at det netop drejer sig om Mettes udtalelser og ikke selve ressortet, og derfor er statsministeren den helt rette at stille spørgsmålet til, mener hun.

– Det handler om statsministerens udtalelser, og så må statsministeren jo også forklare, hvorfor hun har talt om, at der nu kom kviktest på plejehjemmene, og det så ikke skete, siger hun til det statsejede medie DR.

Direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, vil også gerne have et klart svar fra statsministeren selv, og udtaler sig også til DR:

– Jeg synes, hun skylder os alle sammen en forklaring på, hvad der er sket, og ikke mindst af hensyn til de mange familier, til de hundredvis af personer på plejehjem, der døde i den her periode.

Det er endvidere kommet frem, at regeringen valgte at indføre lyntest til egne ministre og ansatte, dagen efter at testindsatsen på plejehjem blev droppet.

Læs mere om det her.

Fik du læst?