Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /var/www/indblik.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Hvornår slipper vi for coronapasset? Vi har forsøgt at lokke et svar ud af Folketingets partier

Hvornår slipper vi for coronapasset? Vi har forsøgt at lokke et svar ud af Folketingets partier

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Læs partiernes svar her.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Coronapasset er en central del af rammeaftalen om yderligere genåbning af Danmark.

Nye Borgerlige er det eneste parti i Folketinget, som ikke er med i aftalen, og det skyldes partiets modstand mod netop coronapasset.

Det fremgår af rammeaftalen, at coronapasset skal evalueres til august i år.

– I august 2021 aftaler aftalepartierne hvilke konsekvenser det skal have for coronapasset, at alle borgere der ønsker det, er færdigvaccinerede.

– Aftalepartierne er således enige om en ”solnedgangsklausul” på anvendelsen af coronapasset til andre aktiviteter end turisme og rejser, står der i aftalen.

Det har fået flere partier, herunder Dansk Folkeparti, til at melde ud, at coronapasset er har “en udløbsdato til august”.

Men da solnedgangsklausul i rammeaftalen er anført med gåseøjne, og derfor skal den ikke forstås som en reel solnedgangsklausul.

Med andre ord er det op til aftalepartierne, om coronapasset skal udfases til august – eller, om danskerne fortsat skal vise coronapas for at kunne komme på f.eks. café.

Derfor har Indblik rettet henvendelse til Folketingets partier for at høre, om de mener, at coronapasset skal fjernes til august.

Du kan se deres svar herunder. 

Svarene er forsøgt indhentet i løbet af denne uge, men ikke alle partier er vendt tilbage trods gentagne henvendelser.

Spørgsmål: Mener jeres parti, at coronapasset skal udfases for alt andet end turisme og rejser her til august, hvor “solnedgangsklausulen” træder i kraft og det skal evalueres politisk?

Socialdemokratiet

Intet svar.

Venstre

Intet svar.

Dansk Folkeparti

Intet svar.

Socialistisk Folkeparti

Intet svar.

Det Radikale Venstre

– Coronapasset til nationalt brug er ikke en idé, som er vokset i Radikale Venstres baghave. Jeg forventer, at det bliver udfaset og brugt færre og færre steder herhjemme i de kommende måneder. Når vi når til august, så forventer jeg, at det slet ikke bliver brugt nogle steder herhjemme.

– I forhold til rejser ser jeg nok, at det kommer til at blive noget tid endnu, men det er også vigtigt at holde det adskilt, siger partiets sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

Enhedslisten

– Vi mener, at coronapasset skal udfases til august. Medmindre der sker et eller andet helt uventet, er det også det, vi forventer vil ske, siger partiets coronaordfører Peder Hvelplund.

Det Konservative Folkeparti

– Ja, det mener vi, lyder det fra partiets presseafdeling.

Nye Borgerlige

Nye Borgerlige er fuldstændigt imod coronapasset, og har derfor ikke villet lægge stemmer til rammeaftalen. 

Da partiet er udenfor aftalekredsen, kommer de ikke til at være med til at evaluere coronapasset til august.

Læs mere om partiets modstand mod coronapasset her.

Liberal Alliance

– Ja, vi mener, at coronapas skal udfases for alt andet turisme og rejser senest til august – og gerne før, hvis muligt, lyder det fra partiets presseafdeling.

Alternativet

– Alternativet går ind for at coronapasset udfases så hurtigt som muligt, så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt. 

– Som med de fleste initiativer er det altid klogt at evaluere, hvad har virket godt og hvad der har virket mindre godt, men når det er sagt, så er Alternativets primære fokus er at få udfaset coronapasset så hurtigt som det forsvarligt kan lade sig gøre, lyder det fra partiets presseafdeling.

Kristendemokraterne

– Vi mener at coronapasset var et nødvendigt onde, da vi indførte det. Nødvendigt for at åbne samfundet mere. 

– Samtidig er det netop afgørende, at det afskaffes igen, så snart det er muligt. 

– Det er bestemt ikke noget, som vi skal have i samfundet længere end nødvendigt, da det jo er et voldsomt indgreb i vores alles hverdag sådan at skulle fremvise sundhedsoplysninger for at færdes i vores helt almindelige hverdag, siger partiets formand Isabella Arendt.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?