Kun ét parti er imod coronapas: “Et overgreb på folks rettigheder”

Foto: Nye Borgerlige

Nye Borgerlige er det eneste parti, der er imod coronapasset. Partiets sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen fortæller hvorfor i dette interview.

Af Frank Ulrich, frank@indblik.net

Coronapasset er en helt central del af den nye genåbningsaftale, som et bredt flertal har indgået.

Kun ét parti står udenfor aftalen, og det er Nye Borgerlige. Og det er især kravet om coronapas, der får partiet til at stejle.
Det digitale coronapas er på papiret en brugervenlig app, som danskerne skal kunne downloade på deres telefon, så de kan vise, om man er vaccineret mod coronavirus, har overstået infektion eller er testet negativ indenfor 72 timer.

Coronapasset bliver f.eks. et krav for at kunne gå på restaurant eller til frisøren. Samtidig skal passet vises ved rejser.

Coronapasset har mødt kritik fra formanden for Etisk Råd, ligesom dele af erhvervslivet også har kritiseret passet.

Hertil har Indblik har også afsløret, at Finansministeriet og Digitaliseringsstyrelsen ikke har indhentet den nødvendige viden om passets muligheder og begrænsninger, hvilket også er blevet kritiseret af førende eksperter i IT-projektledelse.

Sundhedsordfører: Det handler ikke om coronavirus

Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen er imod coronapasset, som han mener er at indgreb i folks borgerrettigheder. 

– Der er slet ikke proportionalitet i coronapasset, og det er grundlæggende et overgreb på folks borgerrettigheder. Det er en absurd tanke, at folk skal bevise de er raske for at kunne deltage i samfundet, siger Lars Boje Mathiesen til Indblik.

I virkeligheden handler coronapasset ikke om at håndtere coronavirus, mener han.

– Det er en politisk beslutning, der skal fortsætte fortællingen om den socialdemokratiske samfundskontrakt, hvor vi skal massetestes og konstant bevise vi er raske mennesker for at være en del af samfundet, siger Lars Boje Mathiesen.

– Hvis man nu åbner op uden alle disse tiltag, så begynder folk at stille spørgsmål om, hvorvidt nedlukningerne var for voldsomme. Så regeringen holder borgerne i det her jerngreb i længere tid, så man kan forstærke fortællingen om, at nedlukningerne var det rigtige valg.

Lars Boje Mathiesen mener også, at coronapasset grundlæggende er forfejlet og unødvendigt.

Han tror ikke på tidsplanen, om at passet skal være klar til maj – og hvis den gør, vil det ikke have nogen effekt, mener han. 
Lars Boje Mathiesen udtaler hertil:

– På det tidspunkt vil risikogrupperne og derudover have haft muligheden for af få vaccinen, hvis man har lyst til det. Så det er helt unødvendigt. Samtidigt er det sandsynligvis en milliardregning, der bliver lagt ud på borgerne og erhvervslivet.

– Hvis man havde sat sig ned og udviklet en ordentlig business case og havde involveret nogle eksperter for at se om coronapasset overhovedet var nødvendigt, så havde de nok fundet at det var totalt unødvendigt, siger han til Indblik.

“Jeg er virkelig bekymret for, hvor det rykker vores samfund hen”

Lars Boje Mathiesen er også bekymret over de etiske problemer ved coronapasset.

Med passet får vi et samfund, hvor vi deler folk op i et A- og et B-hold og ser hinanden som potentielle smittebærere, udtaler han.

– Vi kan allerede se det nu på f.eks. efterskoler, hvordan elever føler sig udskammet, fordi de ikke vil lade sig teste, siger Lars Boje Mathiesen.

Lars Boje Mathiesen tvivler desuden på, at Mette Frederiksen og regeringen vil stoppe med at bruge de politiske værktøjer, som de under coronakrisen har fået tildelt.

– Hvis der er noget vi ved om statsmagter er det, at når de først får disse redskaber, så slipper de dem ikke igen.

– Det kommer sikkert igen til vinter. Så skal vi gøre det igen, og det kan sikkert også udvides til en influenzavaccine. Der er ingen garanti for at de stopper ved corona.

– Der er ingen beviser for de er i stand til at tøjle den magt de har fået. Jeg er virkelig bekymret for, hvor det rykker vores samfund hen. For hvor er argumentet for, at mennesker som dør af influenza, er mindre værd?, spørger Lars Boje Mathiesen.

– Mette Frederiksen lægger ikke op til dette skal være en midlertidig løsning, og når man først har dette system, så kan det hurtigt udvides til også at omfatte andre ting i fællesskabets interesse. Skridt for skridt så udvasker man individets grundlæggende borgerrettigheder, med argumenter om samfundssind og fællesskabsfølelsen, lyder det bekymret fra sundhedsordføreren.

Man kan godt åbne op uden coronapas

Ifølge Lars Boje Mathiesen, er det en falsk præmis, at man ikke kan åbne samfundet op uden coronapasset. For selvfølgelig kan man det, siger han.

– Sidste sommer åbnede man samfundet uden coronapas, uden massetestning og uden vacciner. Nu har vi vacciner, og vi har mange flere mennesker som har fået antistoffer. Så selvfølgelig skal vi åbne samfundet op, siger han.

– Men fordi regeringen har besluttet sig for at coronapasset er nøglen til at få åbnet samfundet op, så skal man først acceptere den nøgle før de vil åbne døren. Det er en absurd tanke, at folk skal bevise de er raske for at kunne deltage i samfundet, siger han.

– I Nye Borgerlige ønsker vi ikke dette. Jeg undrer mig over, at de andre borgerlige partier blindt køber den socialdemokratiske præmis og fortælling omkring nedlukningerne og coronapasset.

– De siger nærmest at vi må bare gøre som Mette Frederiksen siger, og acceptere det uden at kigge på, hvad det har af konsekvenser på lang sigt, siger Lars Boje Mathiesen til Indblik.

[adning id="17957"]

Fik du læst?