Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /var/www/indblik.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Ikke kun Slette-Mette: I Storbritannien har minister også slettet centrale skandale-SMS’er

Ikke kun Slette-Mette: I Storbritannien har minister også slettet centrale skandale-SMS’er

Foto: Roger Harris/UK Parliament

Det er ikke kun i Danmark, at ministre sletter centrale beskeder om coronarelaterede skandaler.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Den tidligere britiske sundhedsminister James Bethell har for nyligt indrømmet, at han rutinemæssigt har slettet sine beskeder sendt via beskedtjenesten WhatsApp, angiveligt med det formål at frigøre hukommelse på sin telefon.

Problemet er dog, at disse beskeder sendt under coronakrisen ikke er ligegyldige. For de kan potentielt være bevismateriale i en sag, der i øjeblikket kører mod ham.

Det skriver The Guardian.

– Jeg har ryddet WhatsApp-beskeder fra min personlige mobiltelefon fra tid til anden for at frigøre hukommelse.

– I det omfang, at nogle af disse beskeder er relateret til Abingdon Health-kontrakten, ville de være blevet slettet, indrømmer Bethell.

Den omtalte Abingdon Health-sag kostede for nyligt James Bethell jobbet som sundhedsminister.

Sagen drejer sig om, at han underskrev en kontroversiel kontrakt med hurtigtestproducenten Abingdon Health, da coronapandemien i Storbrittanien var på sit højeste.

Denne kostede skatteborgerne 85 millioner pund, svarende til ca. 740 millioner danske kroner.

Denne kontrakt er nu blevet genstand for juridisk undersøgelse for at undersøge, om kontrakten er kommet i stand grundet særinteresser eller nepotisme.

James Bethell, der var sundhedsminister fra marts 2020 til september i år, har undervejs udvekslet beskeder via WhatsApp med en række relevante personer i sagen.

Disse beskeder er dog blevet slettet, inden de kunne blive genstand for yderligere undersøgelse, og medmindre de på et tidspunkt bliver genskabt, forbliver det uvist, om der var relevant – og potentielt problematisk – indhold i beskederne.

Herhjemme har statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes tætte medarbejdere, stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen samt ledende embedsmand i Statsministeriet, Pelle Pape, fået slettet alle SMS’er fra tiden omkring den ulovlige beslutning om at aflive alle danske mink.

Ifølge Statsministeriet selv er dette sket som resultat en automatisk slettefunktion, som har været slået til på disse medarbejderes telefoner – men ikke hos øvrige ansatte i ministeriet.

SMS’erne kan indeholde vigtige information om forløbet omkring den ulovlige aflivning af alle danske mink, og derfor arbejder politiets teknikere nu på at genskabe dem, så Minkkommissionen kan undersøge dem.

Læs mere om det her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?